Kinezi sutra lete u Svemir
Foto: Pixbay

 

Kina sutra šalje svoju prvu misiju s ljudskom posadom u svemir posle gotovo pet godina, što je deo ambicioznog plana završetka svemirske stanice do kraja sledeće godine.


"Kina će lansirati ''Šendžou 12'', u kojoj će se nalaziti tri astronauta: Nie Haišeng (56), Liu Boming (54) i Tang Hungbo (45), u četvrtak u 9 sati i 22 minuta" , saopštila je Kineska kancelarija za svemirsko inženjerstvo sa posadom, prenosi Rojters.

Lansiranje je planirano iz svemirskog centra Ðijukuen na severozapadu Kine, a misiju predvodi Nie, bivši pilot koji će biti najstariji nacionalni astronaut koji je otišao u svemir.

"Šendžou 12",, što znači "Božanski brod", biće treća od 11 misija potrebnih za završetak kineske svemirske stanice do 2022.

Kina je započela izgradnju svemirske stanice krajem aprila lansiranjem modula Tijenhe, prvog i najvećeg od tri na stanici koji je Kina samostalno razvila i na njemu će tročlana posada "Šendžou 12" boraviti tri meseca.

Poslednja kineska letačka misija sa posadom bila je 2016. godine kada su dvojica astronauta poslati svemirskom letelicom "Šendžou 11" u svemirsku laboratoriju "Tiangong 2", prototip svemirske stanice u kojoj su kasnije ostali oko mesec dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading