"SMRT ARAPIMA!" Marš jevrejskih ultra-nacionalista kroz Jerusalim! (VIDEO)
Foto: Printscreen

Izraelska policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija i uz pomoć pripadnika policijske konjice, obezbeđivala je trasu prema Kapiji Damask u Starom gradu i sklanjala Palestince koji su se nalazili u tim delovima grada.

Učesnici marša nosili su izraelske zastave i uzvikivali "Narod Izraela živi" i "Smrt Arapima".


- Dobro pogledajte našu zastavu. Živite i patite - poručio je na hebrejskom preko megafona jedan ultra-nacionalista palestinskim trgovcima koji drže radnje u tom delu Jeruslima.

Nova izraelska vlada je juče odobrila spornu i rizičnu paradu izraelskih ultra-nacionalista kroz delove Jerusalima oko Starog grada u kojima žive Palestinci, a palestinski Hamas pozvao je Palestince da se "odupru maršu".

 

 

Zbog sukoba Jevreja i Palestinaca u spornom, istočnom delu Jerusalima, prošlog meseca su izbili sukobi koji su eksalirali u 11-dnevne oružane prekogranične sukobe između izraelske vojske i palestinskog Hamasa, podseća Rojters.

Marš kroz muslimansku četvrt Jerusalima prvobitno je trebalo da bude održan 10. juna, ali ga je policija zabranila u poslednjem trenutku, kada je Hamas ispalio rakete prema svetom gradu, a Izrael odgovorio vazdušnim udarima na pojas Gaze.

Palestinske grupe pozvale su juče na "dan besa" protiv marša u Jerusalimu, preneo je ranije Rojters, navodeći da su još sveža sećanja na sukobe sa policijom kod džamije Al Aksa tokom Ramazana nakon kojih je došlo do eskalacije nasilja.

 


- Upozoravamo na opasne reperkusije koje bi mogle da uslede zbog namere okupacionih snaga da dozvole izraelskim ekstremistima, naseljenicima da održe Marš Zastave u okupiranom Jeruslimu. Ovo je provokacija prema našem narodu i agresija protiv našeg Jerusalima i naših svetih mesta - poručio je tokom svojih obraćanja palestinski premijer Moahamad Štajeh.

Hamas je upozorio da će u slučaju da marš bude održan to izazvati nove tenzije, a izraelski mediji javljaju da se vojska sprema za moguću eskalaciju.

Agencije ocenjuju da održavanje parade predstavlja prvi izazov za novog premijera Naftali Beneta i novu vladu Izraela koja je, nakon što je u nedelju dobila poverenje u parlamentu, juče preuzela dužnost.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading