Predsednik SAD stigao na sastanak sa zvaničnicima EU
EPA/RADEK PIETRUSZKA

 

Predsednik SAD Džozef Bajden stigao je danas u Brisel na sastanak sa zvaničnicima EU i najavio da će obnoviti i unaprediti odnose nakon četiri godine napetosti tokom administracije Donalda Trampa.


"Amerika se vratila. Iako nikada nismo u potpunosti napustili naše savezništvo sa Evropom, predani smo i ponovo potvrđujemo činjenicu da je u najboljem interesu SAD da imaju sjajan odnos i sa NATO i sa EU. Ja imam potpuno različito gledište od mog prethodnika u Beloj kući", poručio je američki predsednik, prenosi CNN.

Po sletanju predsedničkog aviona, Bajden se uputio u kraljevsku palatu gde su ga dočekali belgijski kralj Filip i premijer Aleksander de Kro, a potom su trojica zvaničnika, nakon fotografisanja, održali bilateralni sastanak.

Nakon toga američki predsednik sastao se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Prema rečima Fon der Lajenove sastanak je započeo značajnim pomakom u sferi avio-industrije i posle 17 godina sporenja uspostavljena je saradnja, prenosi Rojters.

"Prethodne četiri godine nisu bile lake. Svet se dramatično promenio, Evropa se promenila, ali želimo da vas uverimo da smo mi vaši prijatelji i saveznici", poručila je američkom predsedniku Ursula fon der Lajen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading