OSVETA! Francuski vojnici likvidirali teroristu koji je odgovoran za smrt dvojice novinara
EPA

Francuski vojnici eliminisali su starijeg komandanta Al-Kaide u Islamskom Magrebu (AKMI) odgovornog za otmicu i ubistvo dvojice francuskih novinara 2013. godine, tokom operacije u Maliju, saopštila je 11. juna francuska ministarka odbrane Florens Parli.

U izjavi, Parli je rekla da je komandant Baje Ag Bakabo ubijen zajedno sa još trojicom terorista kada su trupe iz operacije "Barkhane", kodnog imena francuske vojne intervencije u regiji Sahel u zapadnoj Africi, sprečile napad na snage UN-a u severnom Maliju.

Bakabo je bio organizator otmice novinara Radio France Internasional Gislejn Dupont i Klod Verlon, starih 57 i 55 godina, 2. novembra 2013. godine. Novinari su istog dana pogubljeni od terorista AKMI. Njihova tela pronađena su u blizini Kidala na severoistoku Malija.

- Njegova (Bakabo) neutralizacija okončava dug period čekanja - rekla je Parli u izjavi, uputivši svoje "misli porodicama i najmilijima" dvojice novinara.

Ranije ove nedelje, predsednik Emanuel Makron rekao je da će se operacija "Barkhane" završiti odlaskom francuskih trupa koje su delovale kao deo širih međunarodnih napora u regionu Sahel.

Francuska odluka usledila je nekoliko dana nakon državnog udara pukovnika malijske vojske Asimija Goite, koji je preuzeo vlast nakon svrgavanja drugog predsednika za devet meseci. Pariz je na to odgovorio suspendovanjem zajedničkih vojnih operacija i nacionalnih savetodavnih misija sa malijskom vojskom.

Više od 5.000 vojnika učestvovalo je u velikoj operaciji koja je pokrenuta 1. avgusta 2014. Ukupno je ubijen 41 pripadnik francuske službe. Ipak, bezbednosna situacija u regionu Sahel nije se mnogo popravila.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading