U LUVRU KOPIJA?! Da li će se na aukciji u Parizu za 300.000 evra naći prava ili lažna Mona Liza?
Profimedia

Rajmon Eking, koji je preminuo 1977. godine, osporavao je autentičnost originalnog remek-dela Leonarda da Vinčija koje se nalazi u pariskom muzeju Luvr, tvrdeći da originalna slika nikada nije vraćena posle krađe početkom 20. veka, već da je završila u radnji u selu Maganjosk u njegovoj rodnoj Provansi, dok je galerija u francuskoj prestonici prevarena kopijom.

- Izgleda kao Mona Liza, ali kvalitet izrade nije Leonardov - tvrdi Pjer Etjen, direktor Međunarodnog odeljenja za slike starih majstora u Kristiju.

Iako se može činiti neverovatnim, zajednica istoričara umetnosti je ovaj slučaj shvatila veoma ozbiljno.

Čak je i čuveni istoričar umetnosti Maks Jakob Fridlander, inače stručnjak za flamansko slikarstvo, tvrdio da bi Eking mogao da bude u pravu što je Ekingu samo dalo vetar u leđa da nastavi svoju potragu za istinom.

Eking je tako snimio film u kome se vidi kako ispituje sliku i gde su eksperti proučavali svaki deo ovog remek-dela, sve u korist njegove tvrdnje da je vlasnik originala.

Brojni novinski članci svedoče o Ekingovoj upornosti da dokaže kako je u pravu, a među Pateovim filmskim žurnalima iz 1960. godine se može videti poseta američkih novinara Ekingu koji su došli da vide njegov primerak kada je slika iz Luvra bila poslata na izložbu u Sjedinjene Države.

Eking je uspeo da ubaci "crv sumnje" u stručnu zajednicu i čak i danas, kaže Etjen, je njegova slika "poznata u Luvru" i među kustosima.

"Ekingovu Mona Lizu" je najverovatnije izradio nepoznati umetnik početkom 17. veka, oko 100 godina pošto je original italijanskog renesansnog majstora postao deo kraljevske kolekcije Fransoa Prvog od Francuske, kažu u aukcijskoj kući.

Očekuje se da će platno biti prodato za dvesta do trista hiljada evra na onlajn aukciji koja se završava 18. juna.

 

 

Komentari (0)

Loading