VILA U KOJOJ ĆE SE SASTATI BAJDEN I PUTIN NIJE IZABRANA SLUČAJNO: Još od Hladnog rata se tu kriju tajne Rusije i SAD, a evo koji neprijatan trenutak pamte zidovi ovog velelepnog zdanja
EPA

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džozef Bajden sastaće se 16. juna u Vili la granž u Ženevi koja nije izabrana slučajno.

Naime, u doba Hladnog rata, američki predsednik Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov održali su svoj prvi samit u Ženevi u novembru 1985. godine i složili se da nastave sa smanjenjem svojih nuklearnih arsenala.

U Ženevi je 2009. godine američka državna sekretarka Hilari Klinton dala ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu žutu kutiju sa crvenim dugmetom „resetovanje“ koji simbolizuje poboljšanje veza pod predsednikom Barakkom Obamom.

Međutim, „resetovanje“ pogrešno je prevedena u rusku reč za „prekomerno punjenje“, stvarajući za trenutak neprijatnost. Američki državni sekretar Antoni Blinken i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pratiće Bajdena i Putina.

Vila nalazi se u velelepnom parku uz levu obalu koji je prošaran drvećem sekvoje, grmljem ruža i drevnim fontanama, a park nudi i zapanjujući pogled na Ženevsko jezero i brojne jedrilice koje plove po njemu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading