UBIO SE VOĐA BOKO HARAMA Aktivirao eksplozivnu napravu
EPA

Na audio snimku, koji je dostavljen novinskim agencijama, navodi se da se vođa Boko Haram tokom borbi sa ISVAP ubio, tako što je aktiviro eksploziv.

"Šekau je radije izabrao poniženje na onom svetu nego na Zemlji. Ubio se aktiviravši eksploziv", saopštio je glas sličan glasu vođe ISVAP-a Abu Musaba Al-Barnavija, na snimku za koji se ne zna kada je datiran, prenosi BBC.

Navodni glas vođe suparničkih džihadista je na snimku naveo da je Šekau napustio borbu i sa nekoliko pristalica više dana lutao šikarom nakon što su ga borci ISVAP-a locirali i pozvali na predaju, ali je on to odbio i ubio se.

Boko Haram nije komentarisao navode o smrti svog vođe, a nigerijska vojska je saoštila da vodi istragu.

BBC navodi da je jedan novinar s bliskim vezama u bezbednosnim agancija saopštio da je Šekau, koji je već više puta oglašavan mrtvim, izgubio život kada je ISVAP napao položaje Boko Harama u šumi Sambisa, na severoistoku Nigerije.

Za vreme Šekaua od 2009.godine, Boko Haram je organizovao bombaške napade, otmice i zatvorska bekstva širom regiona, u kojima je više od 30.000 ljudi ubijeno, a preko dva miliona raseljeno iz svojih domova.

ISVAP, koji Islamska država priznaje kao svoj deo, nastao je 2016. odvajanjem od Boko Harama, koji su smatrali previše radikalnim, i postao je najveća džihadistička grupa na severoistoku Nigerije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading