NEISTINA POSTALA GLOBALNI HIT! Mesto gde se spajaju dva okeana ipak ne postoji, lagali su vas više puta (VIDEO)
Printcreen

Osim što je snimak u pitanju zaliv nadomak Aljaske i vi ste bili žrtva jedne internet prevare, zajedno sa značajnim brojem svetskih, ali i domaćih medija. "Granica između dva okeana je samo neko vreme jasno vidljiva, jer se vode okeana ipak mešaju, samo što taj proces traje „malo” duže nego što bismo očekivali", objašnjavaju neimenovani "stručnjaci", a preneli su neki od najčitanijih medija i nekoliko agencija u zemlji, i nastavljaju:

"Naime, da bi se njihove vode izmešale jedva par centimetara, potrebno je nekoliko dana, jer i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi mešanja kao i za druge tečnosti: difuzija dve tečnosti i fizička agitacija. Difuzija, odnosno širenje ili razlivanje kod tečnosti je izuzetno sporo, tako da kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, to jest fizičkih uticaja na mešanje - talasa, struja, vetrova... 

Takođe, gustina okeana može uticati na stvaranje ove vidljive „granice”, usled razlike u salinitetima vode, a zatim su tu i prilivi slatke vode od topljenja glečera, velike reke koje unose i izvesnu količinu gline u okean i menjaju mu gustinu i boju. Međutim, i vode okeana se, na kraju, ipak izmešaju, zaključuju stručnjaci."

Apsolutno netačno. Postoji više mesta na planeti na kojima se može videti ovaj fenomen, na primer kod ušća reke Frejžer kod Vankuvera u Kanadi, gde se spajaju slatka i slana voda:

Takođe, možete videti ovu pojavu i u Aljaskom zalivu, gde se glacijalne reke izliju u veću vodenu površinu, i zahvata ih okeanska struja koja se kreće vrtložno od istoka prema zapadu. Jedna od prvih fotografija nastala je tokom istraživačkog krstarenja iz 2007. godine u kojem su okeanografi proučavali ulogu koju ima gvožđe u Aljaskom zalivu i način na koji ono dolazi do određenih područja severnog Pacifika.

 A evo i vožnje čamcem na staroj, dobroj reci Misisipi (obratite pažnju kako kružno sočivo "savija" prostor i čini da reka deluje kao okean:

Ovi, i mnogi drugi snimci i fotografije korišćene su u svrhu popularne priče o "mestu gde se spajaju Atlantski i Tihi okean". Međutim, kako je jednom lepo primetio znameniti pisac Mark Tven, ljude je lakše slagati nego ih ubediti da su slagani, pa i nije nikakvo čudo što je ova neistina postala takav globalni hit.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading