GRČKA POLICIJA UPOZORILA SRPSKE TURISTE Ukoliko prekršite ovo pravilo, spremite se za kazne u iznosu od 5.000 evra
Tanjug

 

 

Upozorenje je usledilo nakon što su tamošnje zdravstvene vlasti uočile više slučajeva kršenja mera od strane Srba koji zaraženi koronom slobodno šetaju po odmaralištima. Zbog toga skreću pažnju na visoke kazne u slučaju da neko izađe iz karantina. 

Podsetimo, da bi ušli u Grčku naši državljani moraju imati potvrdu o vakcinisanju ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata i popunjen PLF obrazac. Međutim, i na samom graničnom prelazu se nasumično testiraju pojedini putnici, a rezultat moraju  sačekati u apartmanu. Ukoliko je test negativan, mogu normalno da nastave letovanje, ali ukoliko je pozitivan, sledi karantin.


- Ukoliko putnik dobije pozitivan rezultat, ostaje ovde u karantinu 14 dana, a ako to ne poštuje, plaća kaznu od 5.000 evra! Putnik sa rezultatom pozitivnim na koronavirus može i da se vrati kući - pojasnio je Petru Andreas iz Granične policije Grčke.

GRČKA POLICIJA UPOZORILA SRPSKE TURISTE Ukoliko prekršite ovo pravilo, spremite se za kazne u iznosu od 5.000 evra

EPA/ALESSANDRO DI MEO

 

 

Obavezne maske

I tu nije kraj kaznama. Nošenje zaštitnih maski u Grčkoj obavezno je svuda sem na plaži i u apartmanu. Ukoliko neko prekrši ovu meru, kazna je 300 evra. Kada su ugostiteljski objekti u pitanju, takođe se moraju poštovati brojne mere.

- Može da radi samo terasa, a na terasi moramo imati dezinfekciono sredstvo za svaki sto i razmak od dva metra - navodi Atanasijus Kavagidis, ugostitelj iz Paralije.


Turisti iz Srbije, međutim, kažu da s maskama prolaze kroz hotel do svoje sobe, a žale se da im problem predstavlja obavezan PCR test za decu, koji je preskup.


- I ako su roditelji vakcinisani, obavezan je PCR za decu, a taj iznos je jedan dobar aranžman za celu porodicu - dodaje turistkinja iz Srbije. 

GRČKA POLICIJA UPOZORILA SRPSKE TURISTE Ukoliko prekršite ovo pravilo, spremite se za kazne u iznosu od 5.000 evra

Foto: Tanjug

 

 

PCR samo u Srbiji

Mnogi naši državljani su do sada radili PCR testove u Severnoj Makedoniji jer je tamo dosta jeftiniji, ali je i nepouzdan jer se ne zna koje su sve laboratorije referentne. Ali i to uskoro neće biti moguće. To je dozvoljeno do trenutka dok ne počne da važi zeleni sertifikat jer njega isključivo izdaje zemlja u kojoj živite i PCR iz druge zemlje neće moći da se unese.

Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne turističke organizacije "Juta", očekuje da Grčka od 1. ili 15. juna počne da priznaje i srpski zeleni sertifikat, u kom će biti svi podaci o tome da li ste vakcinisani ili preležali bolest i kakvi su rezultati testa ukoliko ste ga radili. On dodaje da s obzirom na to što je PCR test u Srbiji skup, dešava se da naši građani odlučuju da taj test urade u Severnoj Makedoniji, pa na put kreću i dan ranije. Ipak, dodaje da već od danas to možda neće biti moguće.


- Posle 1. juna svi će morati da se raspitaju da li mogu sa takvim PCR testom da uđu u neku zemlju i savet svima je da provere na nekoliko mesta uslove putovanja, jer dosta je netačnih informacija na društvenim mrežama, ali zato može da se nađe na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, u turističkim agencijama, ali i na sajtovima državnih institucija zemalja u koje se putuje - kaže on.

GRČKA POLICIJA UPOZORILA SRPSKE TURISTE Ukoliko prekršite ovo pravilo, spremite se za kazne u iznosu od 5.000 evra

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

 

Seničić ističe da iako je bilo nagoveštaja da može da se pređe granica sa negativnim antigenskim testom, to za sada nije moguće. 


- Bilo je pregovora sa grčkim zvaničnicima da se uzme u obzir i antigenski test, koji je kod nas dosta jeftiniji, ali to još nije zaživelo. Očekujemo da Grčka početkom juna ima nove uslove, a od 1. ili 15. juna da će priznavati i zeleni sertifikat, u kom će biti svi podaci o tome da li ste vakcinisani ili preležali bolest i kakvi su rezultati testa ukoliko ste ga radili - kaže Seničić.
GRČKA POLICIJA UPOZORILA SRPSKE TURISTE Ukoliko prekršite ovo pravilo, spremite se za kazne u iznosu od 5.000 evra

Tanjug/Ap

 

 


Pobuna Albanaca zbog besplatnih putarina za Srbe


Opoziciona koalicija albanskog bloka u Severnoj Makedoniji želi da pred Ustavnim sudom ospori odluku vlade Zorana Zaeva o besplatnim putarinama za vozače iz Srbije tokom letnje sezone, koja je doneta u znak zahvalnosti za donirane vakcine protiv koronavirusa.


U inicijativi koja je dostavljena Ustavnom sudu piše da je vladina odluka suprotna Zakonu o putarinama i dovodi u neravnopravan položaj građane zemlje, kao i inostrane državljane iz susednih zemalja koji su u tranzitu kroz Severnu Makedoniju:


- Odlukom o dodeljivanju 200.000 kartica za oslobađanje od naplate putarine za turiste iz Srbije Vlada diskriminiše sve druge susede. Za ove kartice Ministarstvo finansija će potrošiti gotovo tri miliona evra, novac naših sugrađana, koji sada treba da plate cenu milosti Srbije, koja je došla kao posledica nesposobnosti Vlade i Ministarstva zdravstva za obezbeđenje vakcina protiv kovida-19 - precizira se u saopštenju albanske opozicije.


Podsetimo, Vlada Severne Makedonije je 25. maja odlučila da srpski turisti u tranzitu kroz ovu zemlju budu oslobođeni plaćanja putarine u periodu od 15. juna do 15. avgusta ove godine. To znači da Javno preduzeće za državne puteve i Ministarstvo za transport i veze treba da pripremi 200.000 elektronskih kartica za putnička motorna vozila turista iz Srbije u tranzitu na Koridoru 10 tokom cele letnje sezone.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading