AMERIKANCI OTVORILI KARTE Spreman izveštaj Pentagona o NLO! (VIDEO)
Tanjug

Očekuje se da će se u pregledu 120 incidenata zaključiti da američka tehnologija u većini slučajeva nije bila umešana.

Ali osim toga, izveštaj ne daje konačne procene o tome šta bi ti objekti mogli biti, rekli su zvaničnici.

Deklasifikovana verzija izveštaja trebalo bi da bude dostavljena poslanicima u junu.

Izveštaj je proizvod vojne operativne grupe osnovane prošle godine za istragu decenijama neobjašnjivih vazdušnih osmatranja u vazdušnom prostoru SAD-a.

Izveštaj je bio deo paketa za pomoć protiv pandemije koji je prošle godine potpisao bivši američki predsednik Donald Tramp.

Njegovo objavljivanje zaokupilo je maštu javnosti u SAD-u, gde su viđanja NLO-a već dugo izvor intriga i teorija zavera o vanzemaljcima.

Spekulacije o sadržaju izveštaja gradile su se među entuzijastima NLO-a uoči njegovog predviđenog puštanja u Kongres 25. juna.

O detaljima studije u četvrtak su prvi put izveštavali Njujork Tajms, a pratili su ih CNN i Vašington Post.

Ti mediji su rekli da su razgovarali sa više vladinih zvaničnika o nalazima dugo očekivanog izveštaja.

CNN je rekao da je razgovarao sa tri izvora koji su rekli da izveštaj ne isključuje vanzemaljske aktivnosti kao moguće objašnjenje u nekim od ovih slučajeva.

Nema, međutim, dokaza da su vazdušni fenomeni kojima su poslednjih godina svedočili piloti mornarice bili vanzemaljske letelice, izvestio je Tajms.

Pozivajući se na obaveštajne zvaničnike, list je rekao da bi eksperimentalna tehnologija suparničke sile, poput Kine ili Rusije, mogla da objasni barem neke vazdušne pojave.

Novine i CNN rekli su da su obaveštajni službenici zabrinuti zbog implikacija na nacionalnu bezbednost ovog zaključka.

O nekim viđenjima se govorilo u nedavnom izveštaju CBS Njuz koji je prošlog meseca obnovio interesovanje za NLO.

Program mreže "60 Minuta" intervjuisao je pilote američke mornarice koji su rekli da su videli neobjašnjive letelice koje su letele brže i bile su upravljivije od bilo čega ranije viđenog.

Jedan penzionisani pilot, Rajan Grejvs, rekao je da je njegova eskadrila borbenih aviona počela da viđa NLO-e kako lebde iznad ograničenog vazdušnog prostora u blizini obale Virdžinije 2014. godine.

Grejvs rekao je da su piloti koji su trenirali na obali Atlantskog okeana imali slična viđenja "svakog dana tokom najmanje nekoliko godina".

Prošlog meseca Luis Elizondo, bivši američki kontraobaveštajni agent, rekao je za ABC Njuz da neki od viđenih predmeta "mogu da nadmaše sve što imamo u našem inventaru".

"Pitanje je šta je to?" rekao je. "Suština je, mi jednostavno ne znamo."

U aprilu prošle godine Ministarstvo odbrane objavilo je tri deklasifikovana video snimka onoga što je, kako je rečeno, pokazalo "neobjašnjive vazdušne pojave".

Odeljenje je saopštilo da želi da "razjasni bilo kakvu zabludu javnosti o tome da li su snimci", koji su već procurili 2007. i 2017. godine, "stvarni".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading