LUKAŠENKOVA ODMAZDA Amerika obnavlja sankcije protiv beloruskih preduzeća, Minsk munjevito uzvratio
Tanjug/Ap

Kako je rekao portparol Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz, o tome je obavešten otpravnik poslova u američkoj ambasadi koji je pozvan u Ministarstvo na razgovor.

Mere obuhvataju smanjenje diplomatskog i administrativno-tehničkog personala američke ambasade u Belorusiji, pooštravanje procedura za dobijanje viza, ograničenje rada američkih stručnjaka u Belorusiji.

- Takođe, poništili smo odluku o radu američke Agencije za međunarodni razvoj u Belorusiji - rekao je Glaz i dodao da se radi o ciljanim merama.

Cilj je da se Americi pošalje jasan signal o tome da su pritisci i prinude u odnosima s Belorusijom bez perspektive, istakao je on.

- Kao i do sada, mi nismo opredeljeni za eskalaciju i spremni smo da nastavimo kontakte sa američkom stranom na principu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja - navodi se u saopštenju.

Portparol Ministarstva je naveo i da su američke sankcije nezakonite, u suprotnosti s međunarodnim pravom i da im je cilj vršenje pritiska na suverenu zemlju.

Podsetimo, Amerika od danas ponovo stavlja na snagu sankcije protiv devet državnih beloruskih preduzeća petrohemijskog sektora, a zbog situacije sa ljudskim pravima u toj zemlji.

I Evropska unija sprema sankcije protiv više od 10 visokih predstavnika beloruske avijacije i nacionalne aviokompanije u vezi sa prinudnim sletanjem putničkog aviona „Rajanera“.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. NJemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading