SKANDAL, KURC SE POZIVA NA MAJKU Ona je tužna i zabrinuta, htela je za mene nešto drugo!
EPA

- Moja majka je izuzetno tužna i zabrinuta - rekao je austrijski kancelar dnevnom listu "Kronen Cajtung" ranije ovog meseca.

- Kaže da je za mene želela nešto drugo osim politike i ovog tretmana - rekao je on.

Kurcova majka je s pravom zabrinuta. Njen sin (34) se suočava sa krivičnom istragom da li je lažno svedočio u parlamentarnoj istrazi - za to je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Kurc nije jedini u nevolji, nekoliko članova njegovog najužeg kruga, uključujući njegovog bliskog prijatelja i savetnika, ministra finansija Gernota Blumela, pod istragom je za zločine u rasponu od podmićivanja do ometanja pravde u vezi sa skandalom koji je prvi put izašao na svet 2019. godine usred dokaza da su viši političari trgovali favorizacijom i uticali na radna mesta u vrhu austrijskog operatera kazina.

Svi oni pod istragom ostaju nevini, dok se ne dokaže suprotno. Kurc je signalizirao da necće podneti ostavku ako bude optužen. Odbio je da se pozabavi onim što bi uradio ako bude osuđen.

Kurcova upotreba majke kao svedoka navodnog lošeg tretmana kojem je bio podvrgnut od strane istražitelja i političke opozicije jedan je od bezopasnijih primera onoga što mnogi vide kao orkestrirani pokušaj diskreditacije istrage.

Posebno zabrinjavaju, kažu, uporni napadi na tužioce i istražitelje u kojima su Kurc i njegove grupe učestvovali poslednjih meseci.

- Opasnost je da će se, kada kancelar ili neki drugi visoki zvaničnik napadne pravosuđe, nešto zalepiti - rekao je Hajnc Majer, vodeći austrijski ustavni stručnjak i dodao da je Kurc vrlo profesionalan u tome.

To je obrazac poznat širom centralne Evrope, gde su mađarski premijer Viktor Orban i lideri poljske stranke Zakon i pravda tokom godina sistematski uništavali pravosuđe svojih zemalja, navodi Politiko.

Ti potezi izazvali su gnev Evropske unije, ali Brisel se do sada pokazao nemoćnim da učini mnogo po tom pitanju.

Iako je austrijsko nezavisno pravosuđe još netaknuto, kritičari upozoravaju da je Kurcova vlada na njega pokrenula sveobuhvatni napad.

Najznačajniji napad dogodio se početkom ovog meseca kada je Blumel, koji je pod istragom zbog navodnog podmićivanja, eskalirao sukobom sa ustavnim sudom odbijanjem da se povinuje nalogu da preda hiljade stranica dokumenata parlamentarnoj istrazi koja istražuje navodnu korupciju.

Ministar je odustao tek nakon što je austrijski predsednik Aleksandar Van der Belen, nazvavši Blumelov potez bez presedana, zapretio da će poslati vojsku da izvrši naređenje.

Predsednika, čija je uloga uglavnom ceremonijalna, ta epizoda toliko je zabrinula i onim što je smatrao širom erozijom standarda među vladajućom klasom da se osećao toliko dirnuto da iz svoje bečke palate objavi video-snimak o važnosti vladavine zakona, nazivajući ga „imunološkim sistemom naše države“.

- Naše pravosudne institucije moraju biti u mogućnosti da svoj posao obavljaju u miru bez ometanja - rekao je - Moramo ozbiljno da shvatimo ove institucije.

Pitanje je da li se takvi apeli podudaraju sa Kurcovom PR mašinom.

Strategija kancelara je postepeno diskreditovanje integriteta pravosudnog sistema kroz neumorne napade i nagoveštaje, napominju stručnjaci.

Na primer, prošle godine Kurc je novinarima tokom brifinga u pozadini rekao da je kancelarija tužioca za korupciju sredstvo opozicionih socijaldemokrata. Iako je Kurc kasnije rekao da je pogrešno citiran, izveštaji su govorili u njegovu korist bacajući sumnju na tužilaštvo.

Tada je početkom ove godine Kurc optužio tužioce za curenje lažnih podataka. Jedan od vodećih tužilaca u ovom slučaju, Matias Purkart, rekao je parlamentu u svedočenju prošle nedelje da je njegova kancelarija bila predmet upornih "preusmeravanja" iza kulisa državnih službenika koji su ometali njen rad.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading