TURSKA BLOKIRALA NATO! Ništa od kaznenih mera prema Belorusiji!
EPA

NATO je izdao kratko saopštenje tim povodom, u kom osuđuje prinudno sletanje i hapšenje Protaseviča, koji je u Belorusiji stavljen na spisak osumnjičenih za terorizam. Kako tvrdi Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore, baltičke države i Poljska insistirale su da u rezoluciji budu predviđene i „kaznene mere“, ali je to blokirala Turska.

Saopštenje NATO bilo je blaže nego izjava generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, koji je incident nazvao „državnom otmicom“, navodi Rojters.

Ankara je insistirala da van saopštenja ostanu bilo kakvo pominjanje podrške daljim zapadnim sankcijama protiv Belorusije i pozivi da se „oslobode politički zatvorenici“. Takođe, izostavljene su i pretnje prekidom saradnje NATO i Belorusije.

Turski ministar spoljnih poslova nije odgovorio na zahtev Rojtersa da prokomentariše ove tvrdnje.

NATO zvaničnici izjavili su toj agenciji da je saopštenje usaglašeno među svih 30 zemalja članica, a da su detalji diskusije poverljivi.

Diplomatski izvori Rojtersa tvrde da su ovakvim ishodom posebno nezadovoljne Poljska, Litvanija i Letonija, koje su tražile oštriju reakciju NATO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading