HTELI SU DA RAZNESU AVION IZNAD LITVANIJE Lukašenkovi agenti otkrili detalje paklenog plana: Belorusija prizemljila avion Rajan er i spasila Evropu
Foto: Shutterstock

Autori mejla o miniranju aviona "Rajan er" pretili su da će aktivirati bombu iznad Viljnusa, ako EU ne prekine da podržava akcije Izraela u Pojasu Gaze, saopštio je šef odseka za avijaciju Ministarstva saobraćaja Belorusije Artjom Sikorski.

"Mi, vojnici Hamasa, tražimo da Izrael prekine vatru u Pojasu Gaza. Zahtevamo da EU prestane da pruža podršku Izraelu u ovom ratu. Poznato je da se učesnici Delphi Economic Forum vraćaju kući avionom FR4978. U tom avionu je postavljena bomba. Ako ne ispunite naše zahteve, bomba će eksplodirati 23. maja iznad Viljnusa», citirao je pismo Sikorski.

On je dodao da Minsk nije vršio pritisak na kapetana aviona "Rajan er" da sleti u Minsku.

Belorusija poziva sva zainteresovana lica da učestvuju u istrazi ovog incidenta.

Između ostalog, Belorusija poziva Litvaniju da zajedno istraže situaciju sa avionom "Rajan era".

Kako se navodi, za sada nije primećeno masovno odustajanje aviokompanija od letova iznad Belorusije. Oni se nadaju da EU neće uvesti takvu zabranu.

U saopštenju se navodi da se Minsk nada da će u EU prevladati zdrav razum, a da on sam neće uvoditi zabrane za letove evropskih kompanija iznad Belorusije.

U Ministarstvu saobraćaja su dodali da su u Minsku neprijatno iznenađeni medijskim dezinformacijama povodom ove situacije.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading