HOROR! Nezapamćen skandal u Austriji: Čoveku odsekli pogrešnu nogu, a sada moraju i drugu!
Tanjug/ AP

Pacijentu starom 82 godine tim lekara na klinici u Frajštatu, u Gornjoj Austriji, stravičnom ljudskom greškom amputirao je pogrešnu nogu! Da tragedija bude još veća, uskoro će morati da mu odseku i drugu.

Starcu je trebalo amputirati levu nogu, ali je pred samo operaciju markirana desna. Pacijent u tim trenucima nije bio u stanju da lekarima ukaže na grešku, saopštio je direktor klinike Norbert Frič.

Tek dan nakon operacije, prilikom zamene zavoja, otkriveno je da je amputirana pogrešna noga.

U toku je istraga, a zadužena lekarka je, na sopstvenu želju, suspendovana.

- Moramo otkriti kako se dogodila greška. Želim javno da se izvinim - izjavio je Frič.

Posebno tragično je što i sam pacijent, na osnovu brojnih drugih bolesti koje ima, nije bio svestan da mu je amputirana pogrešna noga, a ni sanjao nije da će uskoro ostati bez obe.

Austrijski dnevni list "Hojte" izveštava da je pacijent pre operacije bio u veoma teškom opštem stanju, zbog čega nije ni mogao da kaže lekarima da mu markiraju pogrešnu nogu. Kada su lekari pokušali da ga pitaju da li je markirana prava noga, njegova gestikulacija je bila takva da se nije moglo konstatovati šta misli, piše taj list.

Ovaj, kako se navodi, "neverovatan splet nesrećnih okolnosti" doveo je do jednog od najvećih skandala u istoriji austrijskog zdravstva. Zbog toga će, dodaje se, biti sprovedena temeljna istraga, ali i do detalja proučeni bolnički i lekarski standardi u ovakvim situacijama, kako se slična tragedija ne bi ponovila.

Nesrećnom pacijentu je ponuđena psihološka pomoć, pošto je i jedna amputacija veliki stres, a sada gubi i preostalu nogu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran52

22.05.2021 07:30

Koliko vidim taj je učestvovao u bici na Neretvi, otuda su i problemi sa nogom.