ERDOGAN: Izrael je nemoralna i teroristička država!
Foto: Alo/ilustracija

Uprkos tome što sukob na Bliskom istoku ne jenjava, Erdogan, smatraju kritičari, doliva ulje na vatru. Cilj mu je da se postavi kao vodeća figura u islamskom svetu i poentira na unutrašnjopolitičkom planu.

Dok mnogi predsednici država i šefovi vlada, s obzirom na eskalaciju sukoba u Izraelu, što je moguće više diplomatski pozivaju obe strane na deeskalaciju, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zauzeo je jasan stav:

Kao što je to u poslednje vreme često bio slučaj, turski predsednik Izrael označava kao „nemoralnu" i "terorističku državu", piše DW. 

Svakog dana slede dalje optužbe protiv izraelske države i njenih saveznika: Erdogan se sada okomio na Austriju, jer su se u Beču na vladinim zgradama vijorile izraelske zastave. "Proklinjem austrijsku državu", rekao je Erdogan.

To da turski predsednik simpatizira drugu stranu u sukobu, radikalnu islamsku terorističku organizaciju Hamas i sa njom održava bliske kontakte, nije ništa novo. Ipak, u turskoj javnosti se od nedavno stiče utisak da Ankara kreće kursem približavanja Izraelu. Jer, uprkos brojnim retoričkim stranputicama koje sebi Erdogan redovno priušti kada je u pitanju Izrael, u skorije vreme se opet češće održavaju diplomatski razgovori ovih dveju zemalja. Trgovina je takođe pojačana - tokom poslednjih godina u kontinuiranom je porastu izvoz u Izrael.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading