NAJNOVIJE VESTI IZ SVETA Izrael nastavio žestoke udare, Bajdenov uznemirujući poziv i tajna sastanka u Hamburgu
Tanjug/AP
  •  Najnovije vesti iz Izraela
  • Nastavljeni žestoki sukobi izraelske vojske i Hamasa
  • Bajden zvao Netanjahua
  • Tajna sastanka u Hamburgu
  • Intervencija međunarodne zajednice

Iz Pojasa Gaze prema Izraelu tokom noći je ispaljeno oko 80 raketa, od kojih je 10 palo u Gazu, saopštila je izraelska vojska.

Navedeno je da je oko 90 odsto raketa koje su išle ka naseljenim mestima presreo izraelski protivraketni sistem, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelske snage izvele su niz udara u Pojasu Gaze, nastavljajući kampanju protiv Hamasove mreže tunela.

Nastavljeni sukobi

Nema znakova napretka u prekidu sukoba Izraela i Palestinaca, jer su se danas nastavili vazdušni udari na Pojas Gaze, a sirene koji upozoravaju na raketne napade oglašavale su se i u izraelskim gradovima.


Izraelske snage i Hamas u Gazi nastavili su sa napadima danas nakon što je američki predsednik Džo Bajden javno pozvao na napore da se prekinu sukobi, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao da će nastaviti sa vojnim operacijama dok se ne uspostavi mir i bezbednost, prenosi Gardijan.

Izrael je izvršio više od dvanaest vazdušnih napada na Pojas Gaze posle ponoći, uključujući dva u kojima su uništene dve kuće na jugu te teritorije, čime je eskalacija nasilja ušla u 11. dan.

Zdravstvene vlasti potvrdile su da su četiri osobe ranjene u vazdušnom napadu na grad Kan Junis na jugu Gaze, a izraelska vojska je saopštila da su njene snage rano jutros pogodile objekat za skladištenje oružja, za šta je korišćena kuća jednog od zvaničnika Hamasa u gradu Gazi, i vojnu infrastrukturu koja se nalazi u rezidencijama drugih komandanata Hamasa u gradu Kan Junis.

Sirene za opasnost oglasile su se danas u gradu Beršeba na jugu Izraela i u oblastima koje se graniče sa Gazom, a nije bilo neposrednih izveštaja o žrtvama ili materijalnoj šteti.

Bajden zvao Netanjahua

Međunarodni pritisak na obe strane, kako bi se postiglo primirje, se nastavlja, a Francuska je poslala predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN gde se poziva na prekid vatre, dok su SAD saopštile da neće podržavati akcije koje podrivaju napore namenjene smirivanju situacije u izraelsko-palestinskom sukobu kako su okarakterisale i ovaj predlog.

Foto: EPA/ ETIENNE LAURENT

 

 

Predsednik SAD Džozef Bajden ranije je u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom da očekuje značajnu deesklaciju na putu ka prekidu vatre, navela je Bela kuća.

Netanjahu u izjavi nakon ovog razgovora nije pokazivao da planira da obustavi izraelske napade na lidere Hamasa i tunele za snabdevanje, i saopštio je stranim ambasadorima da je moguće osvajanje Gaze, ali da se za sada sprovodi samo odvraćanje silom neprijateljskih napada.

Sastanak u Hamburgu

Izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland sastao se u Hamburgu sa šefom Hamasa Ismailom Hanijem, javila je televizija Al Džazira, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo bi da danas da raspravlja o ovom sukobu uz učešće nekoliko ministara spoljnih poslova, ali se ne očekuju neke konkretne akcije.


Visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk u intervjuu za libansku tv al-Majadin izjavio je da očekuje da će Izrael i palestinske snage iz Gaze postići dogovor o prekidu vatre za dan ili dva kojim bi bili okončani desetodnevni pogranični sukobi.

Od početka borbi 10. maja, palestinski zdravstveni zvaničnici potvrdili su da je 228 ljudi ubijeno u vazdušnim napadima koji su pogoršali i onako tešku humanitarnu situaciju u Gazi, a izraelske vlasti saopštile su da je do sada ukupno 12 poginulih u raketnim napadima Hamasa.

Komentari (0)

Loading