Hrana sa crvima će se uskoro prodavati u marketima! Evropa odobrila prodaju kao regularnu
Alo/Dejan Briza

 

Države članice EU postigle su dogovor da se larve žutog brašnastog crva mogu označavati kao „inovativna hrana“ sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija.

Ovaj insekt biće prvi u Evropi koji je odobren kao hrana, te bi uskoro u prodavnicama širom kontinenta mogli da se nađu slatkiši, keks, testenine i pljeskavice začinjeni ovim larvama!

Masni kao svinjetina

Naime, stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, koji čine predstavnici svih zemalja EU, a kojim predsedava predstavnik EK, dao je 3. maja povoljno mišljenje o nacrtu pravnog akta kojim se odobrava stavljanje na tržište ovog crva kao nove hrane.

"Žuti brašnasti crv biće prvi insekt koji je ikada odobren kao hrana u EU. Odobrili smo njegovo stavljanje na tržište nakon pozitivne ocene Evropske agencije za bezbednost hrane. U narednim sedmicama biće usvojen zakon kojim će se u potpunosti omogućiti uvođenje osušenog žutog brašnastog crva na tržište širom EU", saopštila je EK i dodala da se ovi osušeni insekti mogu konzumirati u celini, u obliku grickalica ili kao sastojak hrane u brojnim prehrambenim proizvodima.

Prisustvo žutog brašnastog crva moraće da bude jasno označeno na prehrambenim proizvodima, posebno zbog mogućih alergija, a komisija je navela da u ovom trenutku postoji još 11 zahteva za korišćenje insekata u ishrani.

Odluka evropskih regulatornih tela je očekivana s obzirom na to da se već godinama zna da su insekti izvor jako vrednih kvalitetnih belančevina, a neki od njih su i prilično masni, te se mogu porediti sa ozbiljno masnim svinjskim mesom, kaže nutricionista prof. dr Jagoda Jorga.

Proteinska bomba

"Belančevine su izuzetno važne u ishrani za imunitet, kao i za rast i razvoj dece, ali su one i najskuplje u proizvodnji. Mnogo je skuplje proizvesti kilo bifteka nego kilo pšenice. Korišćenje insekata u ishrani, pored nutritivnog značaja, korisno je i sa aspekta zaštite životne sredine. One su već davno na jelovnicima u nekim delovima sveta, a pre nekoliko godina i u prodavnicama u Švajcarskoj mogu se naći burgeri od skakavaca", kaže dr Jorga i dodaje da se posebno skakavci i larve svilenih buba ističu po količini kvalitetnih belančevina.

Cena - prava sitnica!

l Brašnasti crvi se, inače, kod nas koriste za ishranu veverica, slavuja, kanarinaca, kao i egzotičnih životinja - zglavkara, reptila, tarantula, a koriste se i za ribolov, kaže za Kurir Predrag Tošić, odgajivač ovih insekata. Cena za jednu larvu je, kako kaže, jedan dinar.

"Odgajaju se u strogo kontrolisanim uslovima, a mogu se naći i u prirodi. Suše se u dehidratorima, kao i hrana za akvarijumske ribice i kornjače. Odrasla buba tenebrije položi za tri meseca 300 do 400 komada jaja. Poznato mi je da se u Aziji koristi već u ljudskoj ishrani, ali nisam siguran da li će se početi s tim i kod nas. Nikad se ne zna, čudni su putevi Gospodnji", kaže Tošić.

Već unosimo malu količinu insekata

U svetu ima sve manje hrane, a broj ljudi na planeti se uvećava, kaže Ljubiša Stanisavljević, profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu, i dodaje da su mnogi naučnici u svetu upravo iz tog razloga, kao i zbog toga što neke larve imaju veliku količinu proteina, masti i hranljivih materija, poslednjih godina analizirali njihovu primenu u ishrani. Sličan skup je svojevremeno bio organizovan i u SANU.

"Mi sigurno već unosimo određenu malu količinu insekata jer, uprkos obradi, neki deo sigurno ostane u hrani koju koristimo", kaže Stanisavljević, koji je imao priliku da proba i čokoladu sa trutovskim larvama.

Pored žutih brašnastih crva, na meniju bi mogli biti i kućni cvrčak (Acheta domesticus), manji brašnasti crv (Alphitobius diaperinus), trakasti zrikavci (Grillodes sigillatus), crna vojnička muva (Hermetia illucens), migratorni skakavac (Locusta migratoria), medonosna pčela (Apis mellifera)... Hrana u kojoj bi mogli biti crvi su grickalice, keks, testenine, pljeskavice.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading