OTKRIVENI DETALJI VOJNE AKCIJE! Izraelci ih namamili u zamku, a onda je 160 aviona poletelo i sravnilo ih ispod zemlje!
EPA/ ABIR SULTAN

Najava kopnene ofanzive čini se da je bila mamac da Hamas pošalje svoje borce, uključujući zapovednike, u tunele. Kad su ih izraelske vazdušne snage bombardovale, tuneli su se srušili na one koji su bili unutra, navodi izraelska televizija Kanal 12.

Tvit Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) stvorio je utisak da su trupe ušle u Gazu, nakon čega su svetski mediji počeli da izveštavaju o upadu u zemlju. Hamas je, videći te izveštaje, poslao svoju prvu liniju odbrane u tunele kako bi počeli da zauzimaju položaje.

- Vazdušne i kopnene trupe IDF-a trenutno napadaju u pojasu Gaze - navodi se u tvitu na engleskom jeziku, što su i mnogi protumačili kao da kopnene trupe deluju u enklavi.

OTKRIVENI DETALJI VOJNE AKCIJE! Izraelci ih namamili u zamku, a onda je 160 aviona poletelo i sravnilo ih ispod zemlje!

EPA/ABIR SULTAN

 

Na hebrejskom tvit je takođe bio nejasan, ali nešto precizniji - najavljujući jake udare na Gazu u kojima su kopnene snage lansirale artiljerijsko oružje, ali ne i ulaz trupa, prenosi "Njujork Post".

Međutim, glavna akcija odigravala se u vazduhu. Oko 160 aviona izraelskog ratnog vazduhoplovstva gađalo je tunele, mrežu koja se proteže desetinama kilometara u severnoj Gazi i oko grada Gaze.

Ukupno je bačeno 450 bombi sa 80 tona eksploziva. Nije poznato koliko je operativaca Hamasa ubijeno, prenosi Tanjug.

Ni Izrael ni Hamas još nisu objavili koliki je deo mreže uništen preko noći, ali prvobitne procene kažu da je veliki broj Hamasovih boraca stradao kada su se tuneli srušili na njih.

Hamasovo naoružanje nalazilo se u tunelima, uključujući raketne bacače, a borci iz tunela planirali su napade na izraelske vojnike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading