NEMAČKA ODOBRILA PLAN Merkel poručila: Razumem vas, ali...
Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da razume mlade ljude koji su frustrirani tempom borbe protiv klimatskih promena, ali je dodala da je potrebno da se napravi politička većina kako bi se izvela uspešna akcija.

Iz kabineta Merkel je saopšteno u sredu da je odobren ambiciozan plan kojim bi Nemačka u potpunosti smanjila emisije štetnih gasova do 2045. godine, pet godina pre nego što je planirano, preneo je AP.

Plan je saopšten nakon što je Vrhovni sud reagovao na tužbe koje su podneli pojedinci, podržani grupama za zaštitu životne sredine, pa je doneta sudska odluka da vlada Nemačke mora da jasno odredi ciljeve o smanjenju štetnih gasova posle 2030. godine.

"Razumem da mladi ljudi kažu ''čovece, zar smo mi prvi morali da idemo na sud pre vlade, koja je zadužena za ovakva pitanja", izjavila je Merkel na današnjem onlajn panelu koji su organizovale katoličke i protestantske grupe.

U Nemačkoj se održavaju parlamentarni izbori 26. septembra, a svi glavni pretendenti za vlast u svojim programima naznačavaju borbu protiv klimatskih proena kao jednu od glavnih, dok se stranke okupljene oko Hrišćansko-demokratske unije susreću sa velikim izazovom od zelenih, koji se po definiciji zalažu za očuvanje prirode.

Merkel se neće kandidovati za peti mandat, ali je dodala da bi volela da "neko uradi nešto po pitanju zaštite klime, da se održi priroda i da pobedi bioraznolikost."

"Međutim, moramo mnogo da radimo", dodala je Merkel.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading