RAKETE PADAJU NA SVE STRANE, IZRAEL I POJAS GAZE U PLAMENU: Snimci lede krv u žilama, Bliski istok je eksplodirao!
EPA/ABIR SULTAN

 

Već nekoliko dana i nedelja traju veliki sukobi između Palestinaca i Izraelaca na ulicama istočnog Jerusalima. Sve je počelo tokom obeležavanja Ramazanskog posta i molitva koje su muslimanski vernici obavljali kod džamije Al-Aksa. Tada su bili napadnuti od strane desničarskih jevrejskih grupa, a potom se umešala i izraelska policija u ceo konflikt, koji je ishodovao stotinama ranjenih i uhapšenih Palestinaca. Bilo je povređenih i na izraelskoj strani.

Potom je Hamas u Pojasu Gaze izdao ultimatum Izraelu da izraelska policija napusti istočni Jerusalim i područje oko Al-Akse, kao i palestinske kvartove na periferiji istočnog Jerusalima, što Izrael nije učinio, pa je usledio obiman raketni napad Hamasa na izraelske gradove u protekle dve noći. 

Raketama su pogođeni Tel Aviv, Aškelon i Jerusalim kao i pojedini gradovi južno od Tel Aviva, dok su na ulicama Jerusalima nastavljeni sukobi između Palestinaca i Izraelaca. 

Vrhovni vođa Irana - ajatolah Ali Hamnei je pozvao Palestince da pojačaju borbenu moć i otpor

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, pozvao je Palestince da izgrade svoju borbenu moć i da se suprotstave izraelskoj "brutalnosti", jer Izraelci razumeju samo "jezik sile", objavila je iranska državna televizija.

- Izraelci ne razumeju ništa drugo, nego jezik sile, tako da Palestinci moraju da pojačaju njihovu borbenu moć i otpor, i na taj način nateraju kriminalce da se predaju i da zaustave svoja brutalna dela”, rekao je Hamenei, a preneo Rojters. 

Broj mrtvih se povećao

Prema najnovijim informacijama, broj poginulih Palestinaca je 43 u Gazi i šest na teritoriji Izraela. Palestinci tvrde da su ispalili preko 200 projektila na Beršebu i Tel Aviv kao odgovor na najnoviji izraelski vazdušni napad na Pojas Gaze.

 

 

Putin i Erdogan hitno razgovarali o situaciji u Pojasu Gaze

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji na Bliskom istoku, lideri su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije sukoba i broja ubijenih, saopštila je pres služba Kremlja.

- Naš predsednik je održao telefonski razgovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u kojem je razgovarao o pitanjima vezanim za događaje u Palestini. Erdogan je izjavio da bi međunarodna zajednica trebalo da Izraelu očita snažnu i obuzdavajuću lekciju i u tu svrhu će Turska nastaviti svoje inicijative na svim nivoima - dodaje se u saopštenju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading