GORI NEBO NAD IZRAELOM Amerika se uključila u rat, pucaju na iranske brodove, Erdogan najavio: Mobilisaću ceo svet na vas!
AP Photo/Hatem Moussa

Sa broda američke Obalske straže ispaljeno je najmanje 30 hitaca upozorenja, nakon što se 13 plovila iranske Islamske revolucionarne garde približilo grupi američkih brodova u Ormuskom moreuzu između Persijskog i Omanskog zaliva, saopštio je Pentagon

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su hici upozorenja ispaljeni nakon što su iranski gliseri prišli na oko 140 metara udaljenosti od šest američkih vojnih plovila koja su bili u pratnji podmornice sa raketama na navođenje ''Džordžija'', preosi Rojters.

Prema njegovim rečima, hici su ispaljeni iz automatske puške kalibra 50 milimetara, nakon čega su se iranski gliseri udaljili.

Erdogan najavio da će mobilisati ceo svet protiv Izraela

Incident između SAD i Irana dešava se u trenutku kada besni žestok rat Hamasa i Izraela, u koji se sada umešala i Turska.

Ankara je, podsetimo, najavila da će mobilisati ceo svet, posebno islamski, kako bi zaustavila izraelski teror nad Palestincima i okupaciju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan  je u telefonskim razgovorima sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i političkim liderom pokreta Hamas Ismailom Hanijeom ponovio da Ankara podržava ciljeve Palestinaca i da će stajati uz njih, saopšteno je iz Erdoganovog kabineta.

Izrael uzvratio i raketirao Gazu

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da je palestinska militantna grupa Hamas "prešla crvenu liniju" raketnim napadom na Jerusalim i najavio oštar odgovor.

- Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše građane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo - istakao je Netanijahu, prenosi AP.

On je naveo da će se borbe još neko vreme nastaviti.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u izraelskom napadu na Pojas Gaze poginulo devetoro ljudi, a prema navodima palestinskih medija, među žrtvama je i troje dece.

Prethodno su u Jerusalimu ođeknule eksplozije, nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu ultimatum Hamasa upućen vladi Izraela da povuče bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida izjavio je da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, "zločin i agresiju" koje Izrael čini u Jerusalimu.

Zbog eskalacije nasilja u istočnom Jerusalimu večeras su održane i hitne konsultacije u Savetu bezbednosti UN.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Onomatopeja je mutirala

10.05.2021 23:44

Pandemija nato-nacizma je ugrožena, pojavila se vakcina koja je jako efikasna... Agonija sa roptajem kao rika !