POČELO JE... Eskalirali stašni sukobi u Jerusalimu, bezbednosne snage nemočne (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
EPA/ABIR SULTAN

Prema istom izvoru nekoliko Palestinaca je u kritičnom stanju, dok je izraelska policija objavila da je 12 pripadnika zakona povređeno.

Do sukoba je došlo kada je policija upala u Hramsku goru nakon što su se hiljade Palestinaca okupile tokom noći, a na napade policija je odgovorila šok bombama, suzavcem i gumenim mecima, prenosi Rojters.

 

U jednom od incidenata u Starom delu Jerusalima, grupa Palestinaca je kamenovala izraelski automobil.

Kada se kamenovanje završilo, vozač je izašao s okrvavljenom majicom, stavio je improvizovan zavoj oko glave, a čuvao ga je policajac, koji je drzao pištolj u ruci.

 

 

Jedan od napadača, koji je udaren automobilom, je odšepao sa mesta događaja, a Palestinci su optužili vožaca da se namerno zaleteo, dok je policija navela da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom.

 

 

"Ekstremni Palestinci su unapred dobro isplanirali nerede na Hramskoj gori. Ovo što se trenutno dešava je rezultat tog plana", rekao je jutros portparol premijera Benjamina Netanjahua, Ofir Gendelman.

Policija je dodala da je izvela hiljade svojih pripadnika na ulice Jerusalima, kako bi čuvali mir.

Policija je odlučila da zabrani Jevrejima da uđu u područje Hramske gore u Jerusalimu, a bila je spremna i da razmatra da li da dozvoli planiranu paradu izraelskih nacionalista, usled upozorenja bezbednosnih snaga da bi "marš zastava" mogao da dovede do dalje eskalacije nasilja, preneo je ranije "Tajms of Izrael", dodajući da su počeli neredi.

 

https://www.facebook.com/watch/?v=187071186622122

 

Policija je napadnuta i odmah je odgovorila šok bombama, a na desetine demonstranata su bacali kamenje sa Hramske gore na put južno od kompleksa, čime su blokirali put, ali niko nije povređen, niti je naneta materijalna šteta.

U nedelju uveče je, treći dan zaredom, došlo do žestokih okršaja između palestinskih demonstranata i izraelske policije, a najmanje 25 osoba je povređeno i 23 uhapšeno.

Hramska gora je sveto mesto i za Izraelce i za Palestince.

 

 

Na ovom mestu se nalazi džamija Al-Aksa, treće najsvetije mesto u islamu, a Jevreji ga poštuju kao svoje najsvetije mesto, gde su stajala oba biblijska hrama, dodaje "Tajms of Izrael".

 

 

"Nakon bezbednosne procene koju smo nedavno doneli, policijski načelnik Kobi Šabtai je odlučio da u ovom trenutku ne dozvoli posete Hramskoj gori", navela je policija u današnjoj izjavi i zabrana se odnosila na ulazak Jevreja.

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading