Trenutak kada je deo kineske rakete od 18 tona pao na zemlju! (VIDEO)
Printscreen

Kineska agencija navela je prema praćenju i analizi da je prvi deo rakete "Dugi marš 5B" ušao u atmosferu u 10.24 po lokalnom vremenu (4.24 po srednjoevropskom vremenu), i dala koordinate lokacije u Indijskom okeanu blizu Maldiva.

Kako je objavila agencija veći deo tog komada je sagoreo i uništen je pri ulasku u atmosferu.

 

 

Kineske vlasti su ranije navele da nekontrolisani povratak dela rakete "Dugi marš 5B", koji je 29. aprila u orbitu lansirao prvi modul buduće kineske svemirske stanice Tjanhe, može da bude rizičan.

Centar Spejs trek (Space-Track) koji koristi američke vojne podatke takodje je potvrdio da su delovi rakete ušli u atmosferu.

- Svi koji prate povratak rakete Dugi marš 5B mogu da se opuste. Raketa je pala - napisano je u Tviter poruci.

Povratak komada rakete odgovara predvidjanjima stručnjaka koji su rekli da su velike šanse da će pasti u vodu pošto je planeta pokrivena 70 odsto vodom.

Medjutim nekontrolisan ulazak u zemljinu atmosferu predmeta te veličine izazvao je zabrinutost oko moguće štete ili žrtava uprkos maloj statističkoj mogućnosti.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je ove nedelje da njegova zemlja nema nameru da uništi raketu, ali je ipak dao k znanju da Kina nije dovoljno pažljivo isplanirala njeno lansiranje.

Kina poslednjih decenija ulaže miljarde evra u svoj svemirski program. Kliknite za više vesti

Komentari (0)

Loading