NA POMOLU NOVI REFERENDUM O NEZAVISNOSTI ŠKOTSKE? Partija koja je to obećala na putu je da pobedi na izborima
Foto: Shutterstock

Škotska nacionalna partija (SNP), premijerke Nikole Stardžen, koja je obećala referendum o nezavisnosti, na putu je da ponovo osvoji većinu u škotskom parlamentu, a rezultati izbora održanih 6. maja trebalo bi danas da budu poznati.

Prema preliminarnim rezultatima, SNP je osvojila 40 od 49 mesta, uključujući i tri važne oblasti, dodaje Rojters.

SNP, kojoj bi ovo bio četvrti mandat na vlasti, najavila je da će tražiti da se održi novo izjasnjavanje o odvajanju od Velike Britanije ukoliko osvoji većinu u parlamentu koji ima 129 poslanika (za većinu potrebna 65 poslanika).

Ovo bi moglo da izazove sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji odbija mogućnost takvog izjašnjavanja jer kaže da su se Škoti već opredelili 2014. godine da ostanu u Velikoj Britaniji, dodaje Rojters.

Za raspisivanje referenduma postoji prepreka, jer mora Džonson da ga odobri.

Premijerka Škotske Nikola Stardžen se otvoreno zalaže za novi referendum o nezavisnosti ukoliko njena stranka pobedi, ali tek kada se reše pitanja pandemije kovida-19 i ostvari oporavak ekonomije.

Osim SNP-a, na izborima su učestvovali i konzervativci lidera Daglasa Rosa i laburisti Anasa Sarvara, koji su protivnici ocepljenja, dok je Škotska partija zelenih za nezavisnost.

Osim u Škotskoj, u četvrtak su održani izbori i u Velsu i u nekim okruzima u Engleskoj.

Škoti su 2014. godine glasali da ostanu u Velikoj Britaniji - 55 odsto je bilo za, a 45 je bilo protiv.

Na prethodnim izborima u Škotskoj, pro-nezavisne partije (SNP i zeleni) su imali 69 poslaničkih mesta.

Komentari (0)

Loading