Snimljeni zvuci Nasinog helikoptera na Marsu (Video)
EPA/CHRISTOPHE PETIT-TESSON

Nasina laboratorija u Kaliforniji objavila je danas prve audio snimke ikad napravljene sa Marsa, snimljene na četvrtom probnom letu helikoptera „Indženuiti”  na Marsu, 30 aprila.

 

Tihi zvuk elisa helikoptera koje se okreću više od 2.500 obrtaja u minutu jedva se može čuti. Skoro zvuči kao komarac iz daleka, ili neki drugi insekt koji nisko leti.

To je zato što je helikopter težak 1,8 kilograma udaljen više od 80 metara od mikrofona na roveru „Persevirans”. Naleti vetra takođe su pokrili zvuk helikoptera.

Naučnici su izolovali zvuk elisa i uvećali ga da bi se lakše čuo, prenosi Beta.

„Indženuiti”, prva letelica koja je letela na drugoj planeti stigao je na Mars 18. februara pričvršćena uz trup rovera „Persevirans”. Prvi njegov let bio je 19. aprila.

Nasa je nazvala prostor gde je letelica uzletela i gde se spustila Polje braće Rajt u čast Vilbura i Orvila Rajta, koji su obavili prvi let avionom na svetu 1903. godine.

Tehnička demonstracija letova na Marsu, koja košta 85 miliona dolara, trebalo je da se završi pre nekoliko dana ali je Nasa produžila misiju za najmanje još mesec dana da dobije dodatno vreme letenja.

Probnim letom danas popodne pokušano je da se ostvari duplo veća visina, do 10 metara. Helikopter je takođe upućen na drugo mesto za spuštanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading