Ukrajinci umislili da su "štit Evrope", pali na kolena pred NATO alijansom, mole da budu njihove sluge!
EPA

Ukrajinska vojska je postala „pravi štit“ Evrope i ako bi stupila u NATO, ojačala bi ne samo Ukrajinu, već i Alijansu, izjavio je glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak, povodom 72-godišnjice NATO-a.

„Ulazak naše države u NATO ojačaće, ne samo Ukrajinu, već i Organizaciju Severnoatlanskog sporazuma. Poslednjih godina, Oružane snage Ukrajine su postale pravi štit Evrope, a naša država daje aktivni doprinos evroatlanskoj bezbednosti“, navodi se u saopštenju Homčaka, objavljenom na fejsbuku.

On je saopštio da ukrajinska vojska aktivno sarađuje sa NATO-om u svim ključnim sferama vojne reforme.

„Efikasno koristimo mehanizme i instrumente saradnje koji su na raspolaganju partnerski državama, a koja je postala još jača kada je naša zemlja dobila status partnera proširenih mogućnosti. Takav status, osim Ukrajine, imaju još i Australija, Gruzija, Jordan, Finska i Švedska“, izjavio je Homčak.

Po njegovim rečima, ukrajinska vojska će učestvovati u 15 internacionalnih vojnih vežbi u inostranstvu i u 9 na svojoj teritoriji.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski takođe je čestitao NATO-u godišnjicu formiranja.

„Očekujem produbljenje naše praktične saradnje radi jačanja evroatlantske bezbednosti. Očekujem podršku saveznika u predstavljanju akcionog plana za članstvo Ukrajine. Vojska Ukrajine je jaka i nastavlja neophodne reforme“, napisao je Zelenski na tviteru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading