KORACIMA DO SNOVA Neverovatan poduhvat našeg polumaratonca: Ide pešaka od Italije do Srbije
Alo!/Dejan Briza

 

Zdravko Vujaklija je nedavno istrčao polumaraton na 35. Beogradskom maratonu, ali je sebi zadao teži izazov. Još pre 30 godina!

Alo!/Dejan Briza

 

Naš kamiondžija otkriva to za Alo!, sprema se za poduhvat u kakav bi se malo ko upustio - da prepešači hiljadu kilometara od Italije do Srbije! Zdravko je, kaže, veći deo života proveo na evropskim putevima i u kabini kamiona, što mu je dalo podstrek da na nogama prevali razdaljinu od Faence do Beograda.

- Što se tiče polumaratona, zadovoljan sam kako je protekao, sve je bilo na najvišem nivou. Trčanjem se bavim oko 40 godina, što me je spaslo da ostanem zdrav psihički i fizički - naglašava u razgovoru za naš list.

Alo!/Dejan Briza

 

Ideja da krene pešice iz Italije za Srbiju, kako kaže, rodila se još pre 30 godina. 

- Bio sam prinuđen da odem odavde da bih zaradio za porodicu. Zarekao sam se tada da ću se po odlasku u penziju vratiti peške u otadžbinu, koju mnogo volim. Planiram da krenem 21. maja oko devet sati ujutro i da svaki dan prelazim između 45 i 55 kilometara.

Nije lako živeti u tuđini

Završio je Višu saobraćajnu u Zagrebu, a potom otišao u industrijski deo Italije. Tamo se zaposlio kao vozač i radni vek proveo vozeći kamion.

- U tom poslu kamiondžije malo je prednosti, zato što ste konstantno na putu i u kabini, u kojoj živite. Bilo je i mnogo provokacija, koje morate da prećutite.
Naš maratonac kaže da nije bilo jednostavno priviknuti se na život u Italiji.
- Kad neko ode u inostranstvo, minimalno mu treba pet, možda i deset godina da se privikne na tuđinu. Supruga je živela ovde, a ja sam na svaka dva i po meseca dolazio kući.

Alo!/Dejan Briza

 

Zdravko, koji će se na ovaj put uputiti sam, prati prognozu vremena i ima plan kako i gde će se odmarati.

- Ukoliko bude slabija kiša, neće me ometati, nastaviću da pešačim. Spavaću u kolicima koja vučem sa sobom, imaću rezervne stvari, hranu i šator ukoliko ne bude smeštaja u blizini tamo gde budem zanoćio. Biću sam, ali ću slušati svoje telo, pa ako mi ne bude dobro, napraviću pauzu.

Alo!/Dejan Briza

 

On ističe da je koristio svaku priliku za trčanje, da se za ovaj poduhvat psihički sprema 30 godina, a poslednje dve i ozbiljno fizički.

- Svestan sam da nije lako i da će biti mnogo poteškoća, ali sam spreman na sve radi ostvarenja cilja.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari (0)

Loading