KOMŠIJE SPROVELE INTERESANTNO ISTRAŽIVANJE: Evo kako će Slovenci rešiti gojaznost
Foto: Alo.rs

Ekipa Alo! TV razgovarala je sa prof. dr Milanom Žvanom koji nam je otkrio bitne informacije u vezi sa zanimljivim istraživanjem sprovedenim u Sloveniji, a koje se odnosi na motoričke sposobnosti. 

SVETSKI ZVANIČNICI SAGLASNI: Želimo Beogradu najuspešniji maraton do sada (VIDEO)

-To je jedan širi projekat koji se drži na našem fakultetu već 40 godina. Zove se "Slo-fit". Tu skupljamo, merimo decu od najnižeg uzrasta do studentskog. Za ovo vreme smo izmerili skoro celu populaciju Slovenaca kada je reč o motoričkim sposobnostima. Mi shvatamo kao katastrofu taj pad motoričkih sposobnosti posle epidemije i kovida i značajan je porast debelosti dece i to se tretira kao bolest. Javila se za čak 24% kod devojčica i 31% kod dečaka. 

Mi mislimo da je nekretaje posledica gojaznosti, zbog korone. Državna politika treba da razvija sport, u smislu količine sportske ponude i kvaliteta izvođenja sportske nastave. To Slovenija podržava. Naša nsatojanja idu u pravcu da deca svaki dan jedan sat imaju fizičku aktivnost u školi, pokazalo se to kao uspešno. 

2011. godine smo uveli projekat koji se zove "Zdrav življenski stil" podržan od strane Evropske Unije i od tada su se značajno povećale motoričke sposobnosti kod naše omladine - rekao je prof. dr Milan Žvan. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading