Rodžer Federer
Youtube/Australian Open TV
Rodžer Federer, Foto: Youtube/Australian Open TV

Rodžer Federer opet se našao na udaru kritika najpoznatije ekološke aktivistkinje Grete Tunberg. Tinejdžerka iz Švedske je obeležila prošlu godinu nakon strastvenog govora u Ujedijenim nacijama, pa je proglašena čak i za ličnost godine u tradicionalnom izboru svojevremeno prestižnog magazina "Tajms".

Tunberg često kritikuje poznate ličnost zbog slabe ekološke svesti, a već nekoliko puta "na tapetu" joj je bio i Federer.

Šveđanka je kritikovala Federera jer među sponzorima ima kompanije koje zagađuju vazduh. Jedna od njih je švajcarska banka "Kredi Svis" (Credit Suisse) koja ulaže u fosilna goriva.

"Kredi Svis uništava planetu. Rodžere, da li ih podržavaš?", pisalo je na transparentu ekoloških aktivista prilikom prošlomesečnog upada u kancelarije ove banke u Švajcarskoj.

Potom je Tunberg "podelila" objavu na tviteru pod oznakom "Rodžere probudi se odmah" (RogerWakeUpNow) što je izazvalo odgovor osvajača 20 Grend slemova koji je pozvao da se pronađu "inovativna rešenja".

Međutim, Federer se opet našao na udaru Šveđanke, zbog čega je on sada i konkretno odgovorio na "prozivke" 17-godišnje aktivistkinje.

"Često me zloupotrebljavaju u određene svrhe. Ako pomognem jednoj osobi, kritikuju me što to ne radim i sa drugima. Dostigao sam tačku gde moram dobro da razmislim o tome šta radim. Ali moram biti u stanju i da ignorišem kritike. Ne mogu biti svugde, ne mogu raditi sve. Ja sam i otac i teniser. Svestan sam da mogu da napravim razliku, uzmem mikrofon i pričam o nekim stvarima. Ali ne mogu to da radim sve vreme", rekao je Federer.

Uoči nedavnog Australijan opena teniska legenda je morala da brani svoj stav o ekološkim pitanjima.

"Shvatam vrlo ozbiljno uticaje na klimatske promene, posebno jer je i mojra porodica videla u Australiji razaranja zbog šumskih požara".

Nakon što je eliminisan u polufinalu od kasnijeg šampiona Novaka Đokovića, Federer nije otišao na odmor, već je učestvovao na humanitarnom teniskom meču u Južnoj Africi gde je sa Rafaelom Nadalom igrao pred više od 50.000 gledalaca.

Odmaraće naredne dve nedelje, a potom će nastupiti na turniru u Dubaiju gde će igrati i Đoković.

"Konstantno razmatram sa (suprugom) Mirkom kako da pronađemo najlakše rešenje za decu, a to je uglavnom najbolje za moju igru. Već nekoliko godina smo bili u mogućnosti da donesemo malo stabilnosti. Trudimo se da ostanemo na jednom mestu porodično što je duže moguće. Zbog toga sam propustio ATP Kup (početkom januara, prim. aut), da bismo ostali duže u Dubaiju".