Novak Đoković
EPA/Ian Langsdon
Novak Đoković

EPA/Ian Langsdon

Novak Đoković, Foto: EPA/Ian Langsdon

Specijalizovani teniski portal "Konačna teniska statistika" napravio je jednu više nego zanimljivu rang listu. Ona se bavi ključnim poenima. Odnosno kako se igrači nose u momentima kada se lomi meč.

"Psihički poeni", kojima se oslikava psihološka stabilnost tenisera u napetim momentima, su zbrajani po posebnoj formuli, u kojoj su računati učinci u poslednjim setovima, zatim poeni u finalima, poeni u taj-brejkovima, te poeni u taj-brejkovima kojima se reševa pitanje pobednika prenosi "Blic".

Da li će Novak Đoković prestići Federera i Nadala?

 

Novak Ðoković je do rejtinga od 2.361 indeksnih poena došao jer je u ključnim situacijama osvojio 869 poena, a samo 368 izgubio. On je u odlučujućim setovima osvajao čak 73,6% poena u karijeri, u petim setovima još više - 76,2% svih odigranih poena, u finalima 69,6%, u dosad odigranim taj-brejkovima 65,1%, a u taj-brejkovima koji odlučuju pobednika 72%. Nole je ubedljivo prvi na listi po ovom parametru.

Rafael Nadal i Rodžer Federer

AP/Adrian Dennis

Rafael Nadal i Rodžer Federer, Foto: AP/Adrian Dennis

Poređenja radi, Rafael Nadal (1.935 indeksnih poena) dok je Rodžer Federer na 1.817 indeksnih poena i jasno je koliko je Nole bolji od njih.

Nikada nije bila tajna da Đoković ima možda i najjaču psihu u svetu tenisa, sada je sve jasno.

Pročitajte još: