Novak Đoković i Dijana Đoković
foto Rajko Ristic
Novak Đoković i Dijana Đoković

foto Rajko Ristic

Novak Đoković i Dijana Đoković, Foto: foto Rajko Ristic

Dužnost roditelja je da ne smatraju decu za isključivo svoju svojinu, već da ih vaspitavaju malo za sebe, a dosta za društvo. Novak Doković je, bez preterivanja, član gotovo svake porodice u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog njegovih mečeva se ustaje rano, leže kasno, prave pauze na poslu, slavi, tuguje. Zbog njega su Srbi počeli da se razumeju u tenis. A kada obični ljudi reaguju burno kako na pobede tako i na poraze, ne smemo ni da zamislimo kako je Noletov put do uspeha popločan ne uvek ružama već i trnjem preživljavala žena koja ga je rodila. Redovi koji će uslediti govore o porodici, ljubavi, odricanju, podršci, pobedama i porazima. I ispričala ih je Dijana Doković.

Tiha i mirna. U senci onoga kojem je podarila život. Tako nam je izgledala Novakova mama:

Ja sam najponosnija majka na svetu. Ali ne samo Novaka već i Marka i Đorđa. Ne odvajam ih, iako je Nole najuspešniji. To su moja tri dragulja. Jako sam ponosna na sve što je uradio u karijeri, ali sam pre svega ponosna na to što je postao dobar čovek. On je dobar je otac, sin, muž. Mislim da sve što radi, ne bi mogao bolje.

Vraća film. Na dan Noletovog rodenja:

- Odmah sam znala da je poseban. Kada se rodio, toliko je vikao, kao magare neko, da sam odmah znala da je moj. Izgledao je oduvek stariji nego njegovi vršnjaci. Na rodenju je izgledao kao beba od tri meseca. Imao je izrazite crte lica i kosu, znala sam da je poseban. I moj...

Dijana Đoković

TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Dijana Đoković, Foto: TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Na pitanje ko je bio stroži, ona ili Srđan, Dijana se nasmejala:

- Oboje. Nekada on, nekada ja. Uvek smo od dece tražili pre svega da budu uspešni, dobri, lepo vaspitani, kulturni, da umeju da se jave na ulici. Psovanje nije dolazilo u obzir. Zaista smo u vaspitanju bili stroži i mislim da nismo pogrešili. Današnja deca nisu takva. Slušam roditelje koji kažu kako njihovo dete odlučuje samo. Ma kako možeš da dopustiš da dete od četiri, pet, deset ili petnaest godina samo odlučuje? Kada odraste, postane punoletno i kada ode od tvoje kuće, može, ali dok je pod mojom kapom, odlučujem ja.

Roditelji moraju da osluškuju potrebe deteta, da ga usmeravaju. Tako su Dijana i Srdan maksimalno bili posvećeni Novaku i pružili mu sve. Ali...

- Imali smo veliko poverenje u njega. Jelena Genčić nam je prva rekla da takav talenat nije videla još od Monike Seleš. Ali moj suprug je hteo da čuje još neka mišljenja. I sva su bila ista - svi su rekli da je Nole neverovatan talenat za tenis. Bilo mi je nerealno da može da bude broj jedan, ali kada je u juniorskoj konkurenciji počeo da osvaja turnire, pomislila sam da je moguće.

Dijana Đoković

Alo foto / Masanori Josida

Dijana Đoković, Foto: Alo foto / Masanori Josida

Period prvog rastanka sa Noletom i dan-danas Dijani izmami suze u očima. A majka kao majka. Vezana je za svog prvenca.

- Čujemo se, naravno, ali ne onako kao nekada. Pre neki dan sam ga zvala jer me je interesovalo da čujem kakvo je stanje sa povredom i kako se oseća. Culi smo se i dok je bio u Americi. Videla sam i ja kao i svi ostali preko televizije da se povredio. Nadam se da će da prođe to malo bezbolnije. Bio je u naletu, nije mu ovo trebalo. Al... Zadesi te tako nešto kad se najmanje nadaš.

Dijana ističe da mnogo stvari uči od sina, ali kroz priču, setila se jednog razgovora koji su vodili sa 11-godišnjim Novakom:

- Sa 11 godina se dvoumio da li da nastavi da se bavi tenisom ili ne. Razgovarali smo i na kraju on, onako samouvereno, kaže da hoće da nastavi da trenira. Mi smo mu rekli da ćemo biti uz njega i da ćemo mu pružiti sve što možemo. Tako je bilo. Ali klackalica je tada bila, imao je probleme u školi - istakla je.

A onda je ispričala priču posle koje smo postali svesni koliko su ona i Srđan kao roditelji bili hrabri.

- U školi nisu razumeli koliki je on talenat. On je od petog razreda išao vanredno u školu. I kada smo ga upisali u Sportsku gimnaziju, oni su nam kazali da ćemo da ga upropastimo, da ce ostati neuk i nepismen. Govorila sam im da ne brinu i da se to neće desiti, kao što i vidimo da nije, ali samo je trebalo da mu pomognu da završi. Bio je dva dana samo školi, ostalo vreme je provodio na turnirima. I dođe polugodište, zovu me iz škole i kažu mi da moram da dodem na disciplinsku komisiju. Ponesem isečke iz novina da pokažem šta je sve osvojio, gde je bio, šta je radio. Tako smo se isposvadali tamo, izašla sam razočarana i besna jer nisu imali razumevanja.

Način na koji Kinezi SUŠE TENISKI TEREN šokirao ceo svet! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/ S.I. DATUM I VREME: 16.09.2019. 12:55 Kinezi, narod koji sve može, pa i da suši teren na svoj način. Sušenje terena, Foto: Printscreen Twitter / WTAADDICT Hrvatska teniserka Petra Martić nije uspela da dođe do svog drugog WTA naslova u karijeri.

Dijana kaže joj sin nedostaje. Prirodno.

- Vidam ga koliko i svi drugi kažem sebi: ,,Bože, ja sam ovo dete rodila za ovaj narod, a najmanje za sebe!" Vidamo se tako što se jurimo po belom svetu. Iskreno, ostala sam ga željna. Marko i Dorde su bili uz mene, provodili smo više vremena zajedno, a on je rano otišao. Nisam pratila njegovo odrastanje. Najmanje ga vidam i uvek bih volela da provedem vreme s njim. Da tako sedimo i evociramo uspomene. Samo da mi je živ, zdrav i srećan!

BONUS VIDEO:

Đorđević:Odlazim, vreme je!