Srpski Bad Spenser i "velika trojka"
EPA-EFE/Madla Hartz
Srpski Bad Spenser i

EPA-EFE/Madla Hartz

Srpski Bad Spenser i "velika trojka", Foto: EPA-EFE/Madla Hartz

  "AMERIKANCI VOLE POBEDNIKE, NE TOLERIŠU GUBITNIKE!"

Ostalo je još svega nekoliko godina do kraja "zlatnog doba tenisa" u kom je "velika trojka" koju čine Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković, kolektivno ispisala istoriju i osvojila praktično sve najbitnije trofeje, medalje, kupove za koje bi mnogi od njihovih kolega bili zadovoljni i sa samo jednim od tih ostvarenja!

Ipak, stiče se utisak da trojica najvećih ne dobijaju isti respekt i ljubav kod navijača kao što bi trebalo...

To je i normalno, jer još pre osvojenog prvog Grend slema Đokovića, Federer je uvažavao božanski status koji su imali Džordan u košarci, Rosi u MOTO GP-u, Šumaher u Formuli 1 i Tajger Vuds u golfu. Do Australijan opena 2008. godine, Federer je skupio 12 Grend slem trofeja, bio je na pragu da obori rekord Pit Samprasa od 14 najprestižnijih titula, za kojeg su mnogi smatrali da će dugo biti na snazi, a sad iz ove perspektive izgleda nerealno da je "velika trojka" ostavila u prašini ovakav uspeh "Pistol Pita"!

"Sa obzirom kako se stvari kreću, očigledno je da će Rafa i Novak osvojiti više, jer su toliko dobri. Na kraju prošle sezone su pokazali da imaju još toga da ponude! To će se dogoditi, neizbežno je. Možda kasnije neće biti tako teško jer će igrači videti šta smo mi uradili. Nisu videli da to može da uradi samo jedan čovek na svakih 30 godina. Videli su kako to rade trojica, u kratkom periodu, odmah posle "Pistola" (Samprasa). Ja sam se toliko ugledao na Samprasa da mi je ponekad bilo neprijatno kad sam obarao njegove rekorde. To nije nešto što sam ikad želeo. Jednostavno se dogodilo da bude tako. Znao sam da je to veliki trenutak u našem sportu. Takvi se trenuci pamte. Sada ako neko drugi prestigne mene, to je valjda OK, jer je to suština sporta. Sve je u brojevima, mnogo toga je u rekordima. Ali ja sam imao svoje trenutke i uvek sam govorio, sve što dođe posle 15. GS je bonus. A posebno posle povrede kolena (2016) je sve što je dolazilo bilo još veći bonus. Nadao sam se novom Slemu, a osvojio sam još tri. Neverovatna tri!" - rekao je Federer nekoliko dana pred početak prvog Grend slema u godini!

Nadal i Federer

Adrian Dennis/Pool Photo via AP

Nadal i Federer, Foto: Adrian Dennis/Pool Photo via AP

 "AKO PUCAŠ NA KRALJA, BOLJE TI JE DA NE PROMAŠIŠ!"

Federer gde god da je igrao uvek je bio favorit publike, a kako da ne bude kad njegovu igru upoređuju sa pokretom četkica Vinsent van Goga, te da su Rodžerovi pokreti graciozni kao da su iz umetničkog klizanja, dok je Đoković mašina bez emocija koja vraća loptice kao da je zid.

Švajcarcu je prvo pripretio Rafael Nadal koji je sprečio Rodžera da ima još neku osvojenu titulu na Rolan Garosu, ali Španac nije imao protiv sebe publiku u toj meri kao što Đoković ima i posle 17 godina karijere (2003. je postao profesionalac).

Veoma brzo je dobio svoj deo kolača, istini na volju manji u odnosu na Federera, ali bez obzira, to je deo jednog veoma ukusnog parčeta! Nadal je postao u narednim godinama najveća pretnja za Švajcarca, pa je "FEDAL" ubrzo evoluirao u svetski sportski spektakl kao što su Superboul, El Klasiko, itd... Verovali ili ne, upravo je "bik sa Majorke" najpopularniji na društvenim mrežama, Nadal samo na Tviteru ima 15 miliona pratilaca, toliko Đoković ima na dve društvene mreže (Tviter i Instagram), pa možete da zamislite koliko naplaćuje svoju popularnost! 

Nemaju "problem" samo navijači sa Novakom, već i najveći brendovi u svetu. Pored toga što je vezao tri Grend slema Vimbldon i US Open (2018.) i Australijan open (2019.), neverovatan podatak postoji da je zaradio manje od Rodžera Federera 77.2 miliona dolara, Nadala 41.4 miliona i Keja Nišikorija 34.6 miliona, što čini 23.5 miliona dolara koje je Đoković zaradio veoma smešnim...

Svestan je toga i Đoković koji razume zašto su navijači protiv njega, pogotovo u mečevima sa Federerom:

"Publika uđe u samu srž, postoji interakcija sa igračima, pogotovo ovde u Njujorku. Svaki Grend slem turnir ima nešto specifično. Njujork je stvar mečeva noću. Znate na šta mislim, muzika, zabava i interakcija sa publikom. To je sve deo spektakla. To je deo koji moramo da radimo, zbog toga je ovaj turnir tako specijalan. Dođete ovde znajući da vas to čeka. Još na to dodajte da kada igrate sa Rodžerom koji je favorit publike gde god da ode, pogotovo ovde, morate da se suočite sa realnošću u lice!"

Novak Đoković osvojio US Open 2015

Tanjug/AP

Novak Đoković osvojio US Open, Foto: Tanjug/AP

Baš na ovom takmičenju Đoković je osetio sve vrste emocija koje mogu da prođu kroz glavu tenisera, od tuge, frustracije, poraza, poniženja, uvreda do radosti, trijumfa, smeha i poštovanja!

Svi smo svesni da Novak poseduje šarm, to je i dokazao u mlađim danima kad je koketirao sa publikom, obožavali su njegove imitacije najboljih tenisera i teniserki sveta, pogotovo je bilo interesantno gledati ga kako ulazi pod kožu Marije Šarapove! To je krenulo davne 2007. baš na ovom takmičenju u svlačionici!

Potom su njegove imitacije postale deo programa na utakmicama glavnog terena "Artur Eš"!

Višeminutne ovacije i aplauzi, publika na nogama, Amerikanci su obožavali Srbina, pa šta se dogodilo da dobija zvižduke i uvrede? Veoma je prosto, počeo je da pobeđuje... 

Njegov nadimak "Djoker", može da se protumači kao da je on smešan momak koji zna da nasmeje kolege, publiku i uvek unosi osveženje u svlačionici, u tome ide i prilog da kad stranci izgovore prezime Đoković zvuči kao Joke-a-vitch, a joke je na engleskom - šala!

A može da se uzme i u negativnom kontekstu, kao kultni negativac iz američkih stripova - Džoker koji je lud, klovn, mentalno nestabilan i što je najvažnije idealan protivnik herojima kao što su Nadal i Federer. U tada nadolazećim godinama, Novak je sve manje zbijao šale na US Openu, a publika i rivali su još više imali utisak da je on negativac.

Američki teniski heroj, naslednik Pit Samprasa i Andre Agasija, je trebao da bude Endi Rodik koji je 2008. godine nanizao uvrede na račun srpskog tenisera:

"Leđa i kuk. Grčevi. Ptičiji grip. Sars. Kašalj i prehlada. Znate, on je ili jedan od onih koji brzo zove doktora ili je najhrabriji momak svih vremena", rekao je tada Amerikanac.

Srbin mu je uzvratio na najbolji mogući način, pobedio ga je na domaćem terenu, pa je izjavom po završetku meča sebi naneo gnev navijača.

Znao je Novak i te kako da animira publiku i u narednim godinama, polufinalni mečevi protiv Federera na US Openu se i dalje prepričavaju kao jedni od najvećih preokreta!

Publika je navijala da Đoković pogreši ali je on spasao dva vezana meč poena sa dva presudna forhend-vinera, možete da ih vidite na 14:39. Potom je uzeo servis Federeru i zadržao prednost za pobedu od 7-5 u petom setu! 'Danas, zatvorio sam svoje oči i samo udarao forhendom i postizao poene' - rekao je Đoković tada, nazivajući 'jedan od onih mečeva koji će pamtiti ceo život'. Federer je svoj poraz opisao kao "poprilično razočaravajuć!".

Godinu dana kasnije, 2011. Federer i Đoković su se opet sastali u polufinalu. Švajcarac je opet imao dve meč lopte, ovog puta na svoj servis. Pre prve meč lopte, publika je vrištala 20 sekundi, TV voditelj je opisao ovu scenu kao "histeriju" - dok je Đoković uporno klimao glavom i pućio se! Prestao je da klima glavom, stao u pozu i uputio najbolji ritern u istoriji tenisa koji je jedva vidljiv okom! 

Veoma laganim pokretima je došao pored terena i podigao ruke u vazduh u znaku trijumfa! U klipu ispod pogledajte taj trenutak.

Đoković je sledeći poen osvojio na Federerovu grešku, osvojivši gem, pa i set, sa 7:5. Ali vratimo se njegovom forhend vineru. Posle meča, Federer je ovaj udarac nazvao "srećnim", ustručivši se čak da ismeva Đokovićevo zatvaranje očiju tokom udarca. "Ja nikada ne igram tako. Kako možeš da odigraš tako kada je u pitanju meč lopta?". Đoković je odgovorio: "Ja to radim tokom meč lopti. Izgleda da deluje."

Zagrljaj Novaka Đokovića i Rodžera Federera

Fondacija Novak Đoković

Zagrljaj Novaka Đokovića i Rodžera Federera, Foto: Fondacija Novak Đoković

Opšte poznato je da Federer i Đoković nisu u sjajnim odnosima, obe strane su učestvovale u tom ratu, a može se reći da je sve krenulo kada je Švajcarac izjavio da je Novak "smešan", tada su igrale reprezentacije Srbije i Švajcarske u Dejvis kupu 2006.godine, a srpski teniser je na meči sa Vavrinkom zatražio medicinski tajm-aut. 

"Ne verujem njegovim povredama, ozbiljan sam. Mislim da je lik šala obična, znate, kad je reč o njegovim povredama!" - izjavio je tada Federer da bi se 2013. godine osvrnuo na svoje reči: "Bio sam samo uzrujan što je tražio pomoć bez opravdanog razloga protiv mog druga, Stena, u meču na pet setova. To je bilo to, porazgovarali smo u Madridu posle toga i stvari su "kul" između nas duži period. Poštujem ga. Da li sam izašao sa njim na večeru? Ne! Nemam problema sa njim, nadam se da mi verujete!"

Njihov odnos su dodatno zapalile reči majke Novaka, kada je ovaj pobedio Federera u polufinalu Australijan opena 2007. godine. Dijana je nakon tog trijumfa rekla: "Kralj je mrtav, dugo živeo kralj!"

Navikla je zapadna publika da slični njima trijumfuju, da budu najbolji, jer tenis kao sport nije za svakoga, nemaju svi tu privilegiju da ga igraju a kamoli da gledaju mečeve na najpoznatijim terenima! Samo pogledajte englesku publiku na tribinama, uštogljeni starci i Britanci koji su čekali više od 70 godina da neki njihov trijumfuje na njihovom takmičenju! Nije im smetalo da Švajcarac ili Španac trijumfuju ali im je bilo muka gledati da Srbin koji je odbio da nastupa za njih kada je imao 19. godina bude pobednik ovakvog takmičenja!

"Novakova majka i ja smo razgovarali sa Britancima. Njihova ideja je bila da upare Novaka i Mareja i da dugo vladaju tenisom i osvajaju Dejvis kup. Nudili su državljanstvo. Ipak, Novak je Srbin, njegova bit je srpska. Nisam im to rekao odmah, već sam im rekao da ćemo razgovarati sa decom i da ćemo im se javiti! Ja sam došao i ispričao im sve to. Da će imati priliku tamo da žive i da imaju najbolje uslove na svetu. Znate kakav je bio njihov odgovor? Nikakav. Pa, ne postoji ta sila da se promeni situacija. Mi smo Srbi i ostali smo Srbi do kraja" – otkrio je Srđan Đoković.

Ivan Lendl

EPA/ HANNAH MCKAY

Ivan Lendl, Foto: EPA/ HANNAH MCKAY

"ŠAMPION ZA KOGA NIKOG NIJE BRIGA!"

Svakako da ima neka određena doza rasizma kod navijača u Engleskoj i u Americi, iako oni to ne žele da priznaju, to se najbolje vidi na primeru kod Đokovića.

Srbija je u Americi predstavljena kao genocidna država koja se nalazi u istočnoj Evropi, a mnogi državljani te zemlje verovatno ne bi znali da upere prstom u kartu celog sveta da pokažu odakle dolaze ljudi kao što su Tesla i Đoković, dok su Englezi posebna priča za sebe...

Što su imućnije države gde Novak igra protiv najboljih tenisera sveta, to više navijaju protiv Srbina. Đoković ima veliku bazu navijača širom sveta, počev od Balkana pa do Indije, Azije, Južne Amerike i Australije koje cene igrače kao što je on, strastvene i borbene, a tu je i srpska dijaspora u zemlji koja održava prvi Grend slem u godini!

Sa društvenim mrežama je stvorena platforma da se profesionalni igrač poveže sa svojim navijačima i fanovima, a Novak veoma vodi računa o tim stvarima i promoviše prave vrednosti, mnogo puta je delio objave na svojim mrežama vezane za humanitarne akcije, pogotovo one u Srbiji.

Da ih nema teže bi popravio svoj imidž nabačen od "zapadnjačkih zluradnih medija", a o tome najbolje svedoči slučaj čehoslovačkog tenisera koji je osvajao najveće trofeje, pored konkurencije kao što su Mekinro, Beker, Vilander, Konors i ostali... Za njega bi se reklo da najbolje razume situaciju u kojoj se Đoković nalazi.

Njegovo ime je Ivan Lendl, veoma tiho je osvojio 8 Grend slem titula i u 11 finala je izgubio. Svoj prvi Grend slem trofej je osvojio u Parizu 1984. posle preokreta kada je gubio 2-0 u setovima. Pobedio je Mekinroa sa 3–6, 2–6, 6–4, 7–5, 7–5, posle čega mu se ovaj revanširao na US Openu iste te godine.

Od 1985. do 1987., Lendl je imao preko 90% uspešnosti u pobedama, taj rekord je uspeo da izjednači Rodžer Federer 2004.-2006., ali Lendl ostaje jedini muški teniser sa 90% uspešnosti u pobedama u pet različitih godina (1982. je bila prva, a 1989. poslednja).

Svoj prvi US Open je osvojio protiv Mekinroa 1985. godine, a nastavio je svoj niz od 4 uzastopnih finala na US Openu i produžio ga na impresivnih 8 finala US Opena zaredom.

Sledeće godine je pobedio sunarodnika Miloslava Mecira, a onda i Vilandera 1987. godine, koji mu se revanširao naredne sezone. Posle pobede nad Vilanderom, prestižni magazin "Sports Illustrated" je na naslovnoj strani stavio Lendla sa naslovom "ŠAMPION ZA KOGA NIKOG NIJE BRIGA!".

Ivan lendl

instagram

Ivan lendl, Foto: instagram printscreen

Jedan od razloga zašto nije bio voljen kao ostali teniseri tog doba, pored njegove nadmoći na terenu u toj deceniji, je i to što je dominirao protiv američkih tenisera. Najbolji prikaz za to je statistika.

Lendl vs Mekinro 21:15
Lendl vs Konors 22:13
Lendl vs Kurijer 4:0
Lendl vs Gilbert 16:0
Lendl vs Agasi 6:2
Lendl vs Sampras 6:3

Lendl vs Amerikanci 72-37.

Mnogi navijači su se žalili na njegovu personu, kako je hladan i ne pokazuje emocije, a kada ih pokaže da su to one najgore, one emocije kojima nije mesto u sportu. Smatrali su da je robotizovan i nije im bilo jasno kako može da zarađuje toliko novca od sponzora, zato i ne čudi što je dobio nadimke kao "Ivan the Terrible, The Terminator" (Ivan Grozni i Terminator).

Lendl je 1987. godine aplicirao da postane državljanin Amerike, to je uspeo 1992. godine i opšte mnjenje tamošnje javnosti se drastično promenilo, postao je konačno voljen!

Sve u svemu može se napraviti paralela između njihovih karijera pogotovo što obojica dolaze iz "istočne Evrope" kako bi rekli Amerikanci i kako ih navijači iz tih delova sveta uglavnom opisuju kao bez emocija, prgavi, robotizovani teniseri, sve u svemu još jedan "Rus"!

Ana Ivanović

Screenshoot Youtube

Ana Ivanović, Foto: Screenshoot Youtube

Kao kontra ovoj priči o rasizmu bi se mogla uzeti Ana Ivanović u obzir koja je od trenutka od kad je kročila na teren zavela sve ljubitelje tenisa!

Ana je uvek imala potencijala da bude fenomenalna igračica, njen najveći uspeh je osvajanje Rolan Garosa 2008. godine i prvo mesto na WTA listi. Usledio je njen pad i nekonstantna borba da se zadrži u samom vrhu. Osvojila je 15 trofeja, igrala finale Fed Kupa i Australijan opena, vratila se u top 5, zaradila preko 15 miliona od nagradnog fonda, ali je osetila da je to sve što je mogla da pokloni ovom sportu! Karijera za respekt, pogotovo kad se uzme u obzir koliki je broj fanova stekla!

Novak Đoković I Rodžer Federer

(AP Photo/Tim Ireland)

Novak Đoković I Rodžer Federer, Foto: (AP Photo/Tim Ireland)

 "KADA ONI VIČU 'RODŽER', JA SAMO ČUJEM 'NOVAK'!" 

Spektakularno finale između Đokovića i Federera na Vimbldonu 2019. godine nije najveći nivo igre tenisa, ali je zato kulminacija rivaliteta dvojice igrača u međusobnim duelima.

Ukoliko ste bili u komi ili pak niste upoznati šta se desilo na tom meču, samo zbog vas sledi podsećanje.

Srpski teniser je bio pred porazom u finalu Vimbldona, Federer je imao dve meč lopte u petom setu i londonsku publiku na svojoj strani! Uprkos svom pritisku, Novak je uspeo da spasi i preokrene meč u svoju korist, na kraju je posle skoro pet sati igre pobedio Švajcaraca u odlučujećem taj-brejku!

"Ono što sam obećao sebi je bilo to da ću ostati smiren na terenu, jer sam znao kakva će atmosfera biti. Naravno, Rodžer je igrao dobro, ali sam ja već sve scenarije imao zamišljene u glavi, sve sam vizualizovao. Pokušavate to da ignorišete, ali je veoma teško. Volim da to svesno permutujem, pa kada oni viču 'Rodžer' - ja čujem 'Novak'. Znam da zvuči luckasto, ali to volim da radim. Time pokušavam sebe da ubedim da je to ono što izgovaraju! Teško je da to ignorišete. Atmosfera je električna i ta buka, pogotovo u nekim odlučujućim delovima meča kada je neizvesno... Publika se tada uživi. Naravno, ako imate veliku većinu publike na svojoj strani to vam daje motivaciju, snagu i energiju. Kada nemate sve to morate da potražite unutar sebe, valjda" - rekao je Đoković nakon trijumfa u Londonu!

Publika je tada radila sve što je bilo u njihovoj moći da ometaju Novaka, to im nije pošlo za rukom tada, ali jeste na Završnom Mastersu u Londonu, kada se Švajcarac više nego ubedljivo "revanširao" za težak poraz na Vimbldonu! Iako je Rodžer tada igrao odlično, prvi servis mu je skoro pa bio perfektan, publika u O2 Areni je još jednom pokazala animozitet prema Đokoviću!

Možda je to zbog toga što Đoković tokom čitave karijere nosi jednu te istu frizuru ili je stvar u tome što izgleda kao negativac u filmovima o Džejms Bondu, ali on ne želi ulogu lošeg lika..

Nekima se ne dopada njegova proslava nakon pobede, drugima smeta lomnjenje reketima, trećima što je ranije predavao mečeve, desetima njegova priprema za servis i lupkanje loptice o pod, očigledno da je svima njima u stvari najviše smetala nadmoć Đokovića nad rivalima, tako je bilo u Francuskoj 2011. kada je publika stala na stranu Federera kao da igra za tamošnju reprezentaciju na Dejvis kupu! Zbog toga postoje klipovi kao ovaj ispod!

Sport je kreiran na rivalitetima, uvek postoje ljudi koji ne vole novog šampiona!

Verovali ili ne tako je bilo i Federeru na početku karijere, razlog za to je zato što je pobeđivao Amerikance, 2005. godine trijumfovao je na US Openu spasivši gem loptu protiv Andre Agasija predivnim bekhend vinerom!

Publika nije napravila nikakav zvuk. Kada se Agasi penzionisao nijedan Amerikanac ga nije zamenio (Rodik je pokušao), Federer je ušao u njegove patike i postao favorit publike.

Kao što je Gerald Marzorati napisao za "Njujorker": "Jednog dana ta ljubav će se preusmeriti ka Đokoviću. Amerikanci vole pobednike. Kad god Rodžer odluči da se penzioniše, Novak će imati solidnih tri-četiri godine da nadmaši sve rekorde Nadala i Federera. Tada će dobiti poštovanje. A kada ga mlađa konkurencija bude izazvala u kasnijim fazama na Grend slemovima, ona neće dobiti podršku publike, a to će nas začuditi 'Zašto ih publika ne voli?' - to je zbog toga što vole Đokovića previše!"

Nerealno je da se ovako nešto desi, pošto je tu i Rafael Nadal koji ima veliku priliku da se već ove sezone izjednači sa Federerom po broju Grend slem titula, ipak to nije razlog da se tako nešto dogodi, pogotovo ako Đoković bude trijumfovao na Australijan openu!

Bilo je i lepih trenutaka između Novaka i navijača, kao na Rolan Garosu kada su ga francuski navijači rasplakali posle poraza u finalu.

Konačno se njegovi navijači čuju na teniskim mečevima, pogotovo u Australiji, što čini njegov pohod ka najvećim titulama drugačijim nego na šta je navikao!

Videćemo u narednim danima kako će se nositi i sa tom vrstom pritiska, na ATP Kupu je bio uspešan i definitivno je bio najzaslužniji u osvajanju još jedne titule za Srbiju! 

Tokom karijere je vodio mnoge bitke kada je bio sam na terenu protiv rivala i publike, često je taj srpski inat bio presudan u odlučujućim momentima! I Đoković je sam svestan da on nikad nije bio sam, uvek ima nas koji ćemo verovati u njega, iako nismo tu fizički sa njim, tad kad smo mu najpotrebniji, on zna i to je isticao!

Sad je situacija drugačija, da li će ga vetar u leđa pogurati ka osmoj tituli u Australiji ili će ga oduvati?

Kakav je vaš komentar o ovoj temi?  Šta vam se dopalo u tekstu, a sa čime se ne slažete? Vaš stav napišite u komentarima!