Venus Vilijams
Tanjug/Mark Baker
Venus Vilijams

Tanjug/Mark Baker

Venus Vilijams, Foto: Tanjug/Mark Baker

Na današnji dan 1980. godine rođena je američka teniserka Venus Vilijams.

Venus Eboni Star Vilijams jedna je od najpoznatijih i najuspešnijih teniserki današnjice. Preko dve decenije dugoj profesionalnoj karijeri osvojila je 7 grend slem titula, od toga 5 na Vimbldonu, 14 titula u ženskom dublu, 2 titule u miks dublu i 4 olimpijske zlatne medalje.

U tri navrata je bila na prvom mestu WTA liste gde je ukupno provela 11 nedelja.

Trenuto je rangirana na 55. mestu WTA liste.

Venus je osvojila 49 titula u singlu, imala je neprekinut niz od 35 pobeda, jedan od najdužih u ženskom tenisu i jedna je od tri aktivne teniserke koje su nastupale u finalima sva 4 grend slema.

Sestra ubijena u obračunu bandi

Potiče iz velike afroameričke porodice u kojoj su, pored Serene, još dve sestre: Iša i Lindrea. Polusestra Jetunde je 2003. godine preminula od posledica ranjavanja u obračunu bandi.

Metak koji je 14. septembra 2003. godine ubio Jetundu Prajs izgledao je kao zalutali - probio je prozor njenog automobila i pogodio je u potiljak. Roland Vormli, koji je kasnije predstavljen kao Jetundin dečko i verenik, bio je te večeri za volanom, a tu kobnu noć pamti kao haos koji je iznenada nastao na putu do njene kuće u Koroni.

Uspaničen Vormli odveo je Jetundu u majčinu kuću koja se nalazila u blizini, odakle je pozvana i hitna pomoć. Nekoliko sati kasnije, Jetunda je preminula u bolnici. Tada je imala 31 godinu, a sa njenom smrću ostale su da se suoče sestre Serena i Venus Vilijams. Serena joj je posvetila trofej sa Otvorenog prvenstva Australije 2007.

Iznenadna vest o smrti najstarije sestre Vilijams ostavila je porodicu u potpunom šoku. Venus je primila vest u Njujorku, gde je otputovala zbog nedelje mode, a Serena u Torontu, gde je tada snimala seriju "Street Time".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Thanks mom, thanks dad @serenawilliams 20 great years and it ain’t over yet ❤️❤️❤️

A post shared by Venus Williams (@venuswilliams) on Aug 31, 2018 at 2:00pm PDT

"Bila je divna osoba. Nosimo se sa ovim kako znamo i umemo. Neki dani su lakši, neki su nepodnošljivi", rekla je Serena 2004. godine.

U čast sestri, Serena i Venus su 2016. godine otvorile "Centar za pomoć Jetunda Prajs".

"Želele smo da odamo počast i sačuvamo uspomenu na Jetundu, jer je bila divna sestra i mnogo nam je značila", rekla je Serena, koja zajedno sa sestrom Venus vodi računa o troje dece pokojne Jetunde. I danas im je teško da govore o njoj.

Moćna poslovna žena

Venus Vilijams nije samo uspešna sportistkinja, ona je više nego uspešna poslovna žena koja je svoje biznis carstvo gradila postepeno bez želje da ga previše eksponira. A kada zakoračite u njenu poslovnu imperiju, dočeka vas fantastična priča.

 

Marija Šarapova

AP

Ona je pokrenula je 2002. privatnu kompaniju "V Starr Interiors" koja se bavi uređenjem enterijera što je njena velika ljubav (teniserka je i završila studije "Art Institute of Fort Lauderdale").

U početku je sarađivala sa malim butikom "Jupiter" sa Floride, a onda je proširila posao, na čak 6, 5 miliona dolara koliko joj je donela saradnja sa firmom "Boca Raton development", pokrenuta 2012.

Serena i Venus Vilijams na AO 2017.

Tanjug/AP

Serena i Venus Vilijams na AO 2017., Foto: Tanjug/AP

Njenom kompanijom upravlja šest dizajnera i sve su žene.

Venus je pravi borac za jednokost žena i muškaraca u poslovnom svetu, pa je i jedna od ključnih figura "Ellevest", digitalne platforme za ulaganje koja ohrabruje žene i doprinosi (u određenoj meri) ravnoteži u finansijskoj među među polovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Njen važan potez bila je kupovina kluba NFL tima "Miami Dolphins" koji je 2009. kupila sa sestrom Serenom.

Pre osam godina priključila se "Jamba Juice" koji se bavi proizvodnjom zdravih sokova, a čiji su godišnji prihodi oko 700.000 dolara. A 2012. pokrenula je modnu liniju sportske odeće za žene i muškarce: "EleVen".