Novak Đoković
EPA/Lukas Coch
Novak Đoković

EPA/Lukas Coch

Novak Đoković, Foto: EPA/Lukas Coch

Sedmostruki šampion Otvorenog prvenstva Australije je savladao Rodžera Federera sa 7:6, 6:4, 6:3 u pedesetom duelu dve hodajuće legende tenisa.

Do 27. pobede u međusobnim duelima stigao lakše nego očekivano. Švajcarac je kuburio sa leđima, bilo je diksutabilno da li će uopšte izaći zbog problema sa leđima, ali je na kraju smogao snage.

Činilo se da će biti velika tenzije i neizvesnost na startu meča kada je Rodžer poveo 4:1, ali neverovatni Novak pravi ozbiljan preokret i skoro perfektnim taj-brejkom dolazi do vođstva. U tom povratku je ostvario dva brejka, u jednom se vratio sa 15:40, u narednom je ostavio Federera na nuli.

Drugi set je bio očekivano tvrđi. Srbin je uspeo da se domogne duplirane prednosti u setovima tek posle brejka u desetom gemu. 

Poslednji set je već bio prilično lakši, jer se i Federer iznurio. Dotukao je Švajcarca ponovnim povratkom sa 15:40 i uzimanjem servisa.

 

 

U osmom finalu u melburnu i za isti broj trofeja Novak će igrati protiv boljeg iz duela Dominik Tim - Aleksandar Zverev.

0:3!

3:6 - Kraj! Pao je Federer! Novak u finalu!

3:5 - Rodžer smanjuje, postoji druga šansa za 3:0. 

2:5 - Federer je krenuo obećavajuće sa dva poena na servis Đokovića. Slede Novakovo preuzimanje kontrole, Federer bio neprimetan.

 

2:4 - Ponovo neverovatni Novak se vraća - gubio je 15:40, izborio se za đus, i finiširao trijumfalno.

2:3 - Đoković vezuje dva asa za 30:15. U narednom poenu loše smečuje, ali Federer šalje u aut. Nastavlja se dalji Novakov put do pobede.

 

1:2 - Identično prethodnom setu, Novak startuje dobro, nadamo se da će tako i završiti 

0:1 - Dobar start možda poslednjeg seta na meču.

TREĆI SET

4:6 - Federer promašuje drop šot na mreži iako je imao potpuno otvorenu stranu. Došlo je do đusa gde Đoković stiče prvu prednost i brejk loptu! 

 

 

3:3 - Izvukao se Federer. Đoković je imao brejk loptu, međutim Švajcarac se vratio sa tri vezana poena.

 

2:2 - Novakov protivnik dolazi do sigurnih 40:15, onda bekend šalje u aut, isrpavlja se silovitim servisom, koji ni Đoković nije mogao da vrati.

1:2 - Perfektan gem Đokovića. Federer opet ostavljen bez poena.

1:1 - Đoković ne koristi dve brejk lopte da se domogne rane prednosti. Rodžer se vraća, obezbedivši đus koji koristi za izjednačenje.

DRUGI SET 

Rodžer Federer je pred početak drugog seta otišao u svlačionicu. Vratio se i drugi set može da počne.

0:1!

 

6:7 -  Đoković potvrđuje mini-brejk za 2:0, Federer šalje u mrežu 3:0. Švajcarac laganim forhendom polazi do prvih poena, ali ponovo pronalazi vezu sa mrežom. As za 5:1, pa dva fenomenalna poena! 

6:6 - Najduža razmena udaraca, 22, u dosadašnjem toku meča ide Đokoviću na 30:15. Posle izjednačenja, Đoković sa dva ubojita servisa šalje prvi set u taj-brejk. 

6:5 - Đoković je imao priliku da se potpuno vrati u rezultatski plus, ali Federer pokazuje kvalitet spasavanjem dve brejk lopte i povratkom vođstva.

5:5 - Gem na svom servisu Nole počinje autom, jedanaesta neiznuđena greška. Popravlja se asom. Federer zatim bekendom šalje loptu u aut dva puta uzastopno, na šta je Srbin naveo sjajnim udarcima. Treći uzastopni gem dobija Švajcarcenim slanjem loptu u mrežu.

5:4 - Dva vezana vezana Đokovića, drugi brejk! I to bez dozvoljenog poena!

5:2 - Najkraći gem, tek minut i sekund je trajao. Federera nije poljuljala propuštena šansa u prethodnom gemu, nego je ostavio Novaka na nuli.

 

4:2 - Čelični Novak je spasio tri brejk lopte! Uz veliku pomoć čelendža i Federerovih hitaca u mrežu. Neverovatan povratak Srbina! Još nije gotov prvi set.

 

4:1 - Potvrđuje Federer brejk suverenom igrom i dolazi do osetne prednosti.

 

3:1 - Rodžer nastavlja sa greškama, treći pu u nizu pogađa mrežu. onda šalje loptu u aut. Uzvraća sjajnim poenom. Novak ne koristi dve lopte za dovršavanje gema, a Federer se vraća i doalzi do prednosti i brejk lopte. Srbin neutrališe servisom nakratko, da bi rival stigao do druge brejke lopte. Opet Đoković jak na servisu. Dva forhenda Đokovića završavaju u autu za drugi brejk Federera.

2:1 - Novak je stekao prednost 0:30 ali se Federer vraća uz pomoć Srbinovih grešaka. Rodžer zatim šalje dve lopte u mrežu za prvi brejk Đokovića. 

 

2:0- Stegla se ruka Novaku, nije se snašao na prvom servisu, a i Švajcarac je imao odlične poteze.

 

1:0 - Federer uspeva da se odbrani od dve brejk lopte i posle čak četiri đusa doalzi do inicijalne prednosti.

 

Počeo je meč!

Oba tenisera su izašli na zagrevanje.

 

 

 

Prvi reket sveta Rafael Nadal je ispao u četvrtfinalu od Dominika Tima i zato se smatra da će iz ovog duela izaći pobednik Otvorenog prvenstva Australije.

 

Novak Đoković je izgubio tek jedan set na ovogodišnjem izdanju Grend slema koji je najviše dizao u karijeri. S druge strane Rodžer Federer je spasao živu glavu u drugom kolu protiv Džastina Milmana i Tenisa Sandgrena u četvrtifinalu. Veliki broj teških poena i predugo ostajanje na terenu se odrazilo na zdravlje Švajcarca, koji se premišiljao da li uopšte da izađe na teren usled velikih problema sa povredom leđa. Nije trenirao pre polufinale, želeći da dobije na svežini.

 

Od prethodnog susreta u Melburnu 2016, takođe u polufinalu, Federer je uspeo da savlada Srbina tek jednom, na minulom završenom turniru u Londonu. Sve je ostalo išlo Novaku. Ide mu i međusobni skor 26-23.

 

Komentari (3)

Branka Met

30.01.2020 12:10

Sportski, hrabro, pošteno. BRAVO NOLE!

sumadinac64

30.01.2020 12:12

Ja bi ljubazno zamolio gospodu iz dobro obavestenog lista ALO, kako to da je Rodžer ipak igrao a vi ste non stop tvrdili da nece, bole ga ledja... Odgovorite ako ste vaspitani i profesionalci

sumadinac64

30.01.2020 12:39

Pa zar je Federer igrao? Ali je objavio da neće. Povređen