Goran Ivanišević
AP Photo/Dave Caulkin, File
Goran Ivanišević

AP Photo/Dave Caulkin, File

Goran Ivanišević, Foto: AP Photo/Dave Caulkin, File

Najbolji hrvatski teniser ikada i sadašnji trener Novaka Đokovića, Goran Ivanišević  proživljava veoma teške životne trenutke pošto mu je preminula sestra Srđana sa kojom je bio veoma vezan.

PROČITAJTE JOŠ:

Njihova povezanost mogla se videti i 2001. godine na dočeku u Splitu, posle osvajanja Vimbldona:

 "Ovo je nezaboravan dan - rekla je tad Srđana. Kako je ona ponosno stajala uz njega, tako je i Goran 1988. godine odlučio da učini sve za sestru Srđanu kad je saznao da boluje od leukemije. Imao je tek 17 godina, taman je trebalo da krene za Australiju. Očeva vest ga je šokirala, ali je bio odlučniji nego ikad da pobedi kako bi pomogao sestri koja je tad bila trudna s prvim detetom".

"Pre nego što sam otišao, otac mi je rekao: „Vidi, imam loše vesti, sestra ti je bolesna, moramo da se posvetimo njoj, sada si sam”. Tretmani za tu vrstu bolesti, od koje je umiralo mnogo ljudi, bili su jako skupi i te noći nisam spavao. Međutim, otišao sam za Australiju i izgubio u finalu kvalifikacija za Adelaid. Ipak, upao sam u glavni za Australijan Open i postao prvi igrač koji je iz kvalifikacija stigao do četvrtfinala" - prisetio se Ivanišević pre nekoliko godina tog tužnog dana:

"Sav nagradni fond koji sam zaradio uzeo sam u kešu, a do tada sam ga video samo na televiziji. I onda sam, sećam se, putovao na Dejvis kup protiv Danske u Beogradu, a sa sobom sam nosio sav taj novac u jakni. Stjuardesa me 16 puta pitala hoću li skinuti jaknu, ja sam je svaki put odbio i rekao: „Ne, dobro mi je tako“".

Goran Ivanišević

AP Photo/Adam Butler, File

Goran Ivanišević, Foto: AP Photo/Adam Butler, File

Kad je došao kući, ocu je dao jaknu u kojoj je bio sav novac od osvojene nagrade (oko 200.000 kuna) kako bi mogao da plati Srđanino lečenje.

Roditelji su dali sve za njega, prodali su stan na Bačvicama  kako bi mogao da trenira i učestvuje na turnirima, jer splitski klub nije imao novac. Sve što su imali su morali da prodaju i zbog toga im je uvek bio zahvalan.

"Iako nismo imali puno novca dok smo odrastali u Splitu, roditelji su se uvek trudili da sestra i ja imamo sve što nam je trebalo i to nam je bilo dovoljno. Stvarno smo imali srećno detinjstvo. Nisam možda uvek imao sve što sam poželeo, ali sam bio srećno dete" - rekao je jednom prilikom Goran.

Poznat po svom temperamentu i po tome što nije pazio na to šta govori na terenu, Goranova majka se prisetila teških početaka mladog Ivaniševića:

"Mi, Dalmatinci, smo takvi. Temperamentni smo, zapalimo se kao šibica, pa se brzo i smirimo. Goran je takav na oca. Nekada, dok je bio mlađi, srce mu se lomilo kada je lomio rekete. Od moje plate smo ih kupovali, jedva se skupimo, a on dva u istom meču razbije. Bilo nam je teško, ali smo sve izdržali" - priseća se njegova majka.

Očigledno da su se isplatila silna odricanja, jer je Goran osvojio VImbldon na veoma specifičan način! Na jedan od najprestižnijih turnira je ušao sa specijalnom pozivnicom kao 125. igrač sveta. Na kraju je u finalu savladao Patrika Raftera i ušao u istoriju.

BONUS VIDEO

Delije pevaju Olimpijakosu, a Grci Zvezdi