Amerikanac ga ne ceni: Novak Đoković
profimedia
Novak Đoković

Alo/Marko Metlaš

Novak Đoković, Foto: Alo/Marko Metlaš

Novak Đoković posle osvajanja Rolan Garosa 2016. upao je u krizu, a nedugo posle toga zbog problema sa laktom napravio je najdužu pauzu karijeri.

U tom periodu mučio se ne samo sa povredom, već i sa motivacijom, ali se sredinom 2018. vratio na pobednički put, a onda ponovo preuzeo čelno mesto ATP liste, na kojem se i sada nalazi.

Mark Rose, nekadašnji deveti igrač sveta, smatra da Đoković nije imao fizički problem - sa laktom, nego mentalni.

"Ne umanjujem povredu koju je imao, ali sve to oko operacije izgledalo je nekako kao anegdota. On je bio senka nekadašnjeg Novaka Đokovića iz drugih razloga. Njegov problem između juna 2016. i maja 2018. nije bio zbog lakta, nego u njegovoj glavi. To je bio trenutak kada više nije želeo da radi i da trenira", opisao je Rose u kolumni za "Le Temps".

Novak Đoković

Alo/V.Marković

Novak Đoković, Foto: Alo/V.Marković

Švajcarac je rekao da tada treneri Andre Agasi i Radek Štepanek nisu mogli ništa da promene, jer Novak nije to želeo.

On smatra da je povratak Marjana Vajde bio prelomni trenutak da se srpski as vrati na pravi put.

"Novak za povratak može da zahvali svom dugogodišnjem treneru Vajdi, sa kojim je ponovo počeo da radi u aprilu prošle godine. On poznaje Đokovića bolje od bilo koga i tačno je znao kako da ga vrati na pobednički put".

Rose je detaljno naveo šta je bilo ključno u toj saradnji.

"Njihova priča je klasična. Retko je da igrač celu karijeru provede sa trenerom sa kojim je i počeo. U jednom trenutku Đoković je morao da promeni stvari, da krene drugim putem. Ali kada je to iskusio, vratio se osobi koju bolje poznaje. A Vajda je dobar i jednostavan čovek. Tačno je znao šta treba da uradi. Nije tajna i da se vratio kako bi guru Pepe Imaz otišao. Oni su se ponovo spojili i Đoković se vratio na posao", objasnio je Rose.

Novak Đoković

AP Mark Schiefelbein

Novak Đoković, Foto: AP Mark Schiefelbein

Bivši teniser pojasnio je i koji je bio prelomni trenutak da Novak ponovo krene pobedničkim stazama.

"Za mene je znak njegovog povratka bio poraz od Marka Čekinata u četvrtfinalu Rolan Garosa. Đoković je bio veoma ljut i osećao se jako loše tokom konferencije za medije posle tog meča. Tada sam pomislio kako opet ima taj tigrov pogled", napisao je Rose.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković je posle tog poraza u Parizu do kraja 2018. osvojio Vimbldon, US Open, masterse u Sinsinatiju i Šangaju i vratio se na prvo mesto ATP liste. Zbog neverovatne polusezone, proglašen je i za najboljeg sportistu sveta u izboru Sportske akademije Laureus.