Frančeska Džons
Profimedia
Frančeska Džons

Profimedia

Frančeska Džons, Foto: Profimedia

Britanska teniserka Frančeska Džons (20) ostvarila je najveći uspeh u karijeri, plasiravši se u glavni žreb Australijan opena. Devojka koja ima svega četiri prsta na obe ruke pobedila je kinesku teniserku Lu Džija-Džang u dva seta – 2:0 (6:0, 6:1), a njen podvig podigao je na noge tenisku javnost.

- Nikada ne bih rekla da sam bila u depresiji zbog svog nedostatka. Ostajem pri tome da pokušavam da izvučem pozitivno iz svega i vidim to kao prednost – kaže Frančeska i dodaje:

- Morala sam da radim više na svojoj spremi, da se stavim u poziciju gde bih se zaštitila od eventualnih povreda. Noge mi rade drugačije, ne trčim na isti način i ne balansiram. Uvek sam igrala sa lakšim reketom i nisam htela to da menjam, jer je do sada donosilo rezultate. Radom u teretani pokušavam da izgradim mišiće i uklonim nedostatke – dodaje Džons.

Pre prvog meča na kvalifikacionom turniru Džonsova je doživela povredu prsta zbog koje je dobila napad panike.

- Nekoliko dana pre mog prvog meča, pričala sam sa trenerom i rekla sam mu da su mi se prsti smrzli dok sam bila u Velikoj Britaniji i da nisam mogla da igram forhend kako treba. To je moj najbolji udarac, tako da sam imala blaži napad panike, ako ćemo da budemo iskreni. Prsti su bi zbog toga bili rasečeni i nisam mogla da koristim svoje najjače oružje. Stvarno sam dosta radila tokom pauze. Perfekcionista sam i dosta se brinem o svakom detalju, tako da uvek razmišljam zašto nisam dobro udarila forhend ili odservirala kako treba – kaže Džons.

PROČITAJTE JOŠ: