Rodžer Federer, Bob i Dijana Karter
printscreen
Rodžer Federer

EPA Jose Jacome

Rodžer Federer , Foto: EPA Jose Jacome

Federer je poznat po svojoj mirnoći i eleganciji na teniskim terenima, nekada njegov osmeh uprkos porazu može da "zagreje srca" miliona njegovih fanova!

Ali on ne bi bio tu bez jednog čoveka! Kao što je Novak imao Jelenu Genčić, Nadal svog ujaka Tonija, tako je Federer imao Pitera Kartera za koga ljubitelji tenisa nisu čuli.

Upravo je Kartez poznao mladog Rodžera sa tenisom i to kada je imao devet godina! Karterova karijera je obilovala povredama koje su bile krive i za kraj njegove karijere, potom se posvetio trenerskom pozivu da bi ubrzo postao selektor Dejvis kup reprezentacije Švajcarske nakon što je radio sa mladim Federerom.

Ipak, ova priča je završena tragičnim tonom, njegova žena je obolela od kancera, nakon uspešne borbe hteli su da odu na odmor na romantično putovanje, a Federer im je predložio državu odakle je njegova majka - Južna Afrika.

Nedelju dana posle Federerovog 21. rođendana (8.avgust) i Karterovog koji bi napunio 37. godina (9. avgust), Piter je sa svojom suprugom Silvijom krenuo na safari po Nacionalnom parku u Johanesburgu. Tada se dogodila stravična nesreća kada je vozač skrenuo sa puta, pošto je morao da skrene da bi izbegao sudar sa kombijem. Vozač i Piter su poginuli na licu mesta jer je njihovo vozilo proletelo kroz ogradu mesta i upalo u reku.

On je početkom ove godine pričao o svom pokojnom prijatelju, u jednom trenutku nije mogao da se suzdrži pa je zaplakao!

Kada ga je novinarka upitala šta bi ti rekao kada bi te video Piter sa tvojih 20 Grend slemova, Švajcarac nije mogao da iskontroliše emocije i suze su same potekle: "Nadam se da bi bio ponosan. Hteo je da ne budem proćerdali talenat, njegova smrt je bio poziv za buđenje, zbog toga sam trenirao još jače. Veoma sam bio srećan da sam imao prave ljude u pravo vreme, jesam ja doneo odluke u svom životu ali imao sam sreće na putu!"

Svake godine od 2005. godine, Federerov tim šalje isplanirani i plaćeni trošak za njegove roditelje (kartu prve klase u avionu, isti hotel kao Federer, hrana), kako bi Bod i Dijana mogli da prate Švajcarca i to iz njegovog boksa! Rodžer nije zaboravio uticaj porodice Karter, a oni u njemu vide svog preminulog sina Pitera!