Novak, Sveti Sava i Švajcarci
printscreen/abo.nzz.ch/
Novak, Sveti Sava i Švajcarci

printscreen/abo.nzz.ch/

Novak, Sveti Sava i Švajcarci, Foto: printscreen/abo.nzz.ch/

Svedoci smo brojnih napada na najboljeg tenisera sveta, a Švajcarci su se sad usudili da pored Đokovića kritikuju i ceo srpski narod i našu istoriju!

Portal "NZZ" je objavio uvredljiv i rasistički tekst o Đokoviću i Srbima.

Osvrnuli su se na Đokovićevo putovanje u Visoko gde je posetio piramide u društvu Semira Osmanagića.

Oni su istakli da je asocijacija evropskih arheologa objavila da su tvrdnje Semira prevara, te da je Đoković naklon ezoterizmu, verovanju u natprirodno i odbijanju nauke!

Napomenuli su da je protiv vakcinisanja.

Tvrde da Đoković nije izuzetak, te da su ovom delu Evrope ljudi podložni teorijama zavere i sujeverjima! Ističu da takve tendecije mogu da se povežu sa istorijom regiona.

Ističe da su Volterovi tekstovi o prosvetljenju (Volter je ustvari pseudonim za francuskog filozofa i književnika Fransoe Mari Arue), te da su Osmanlije dominirale ovom regijom do kraja 19. veka.

Novak Đoković ljubi krst

ALO! foto Marko Markovic

Novak Đoković ljubi krst, Foto: ALO! foto Marko Markovic

Smatra da su racionalizam i sekularizam daleko slabije zapostavljeni nego na zapadu, a da Srpska pravoslavna crkva deluje u političke svrhe.

Dodaje da u ovakvom kulturnom okruženju, metafizička referenca nikad ne odustaje, čak i kad je sport u pitanju.

"Čak i sam Đoković smatra da njegovi uspesi imaju veze sa nezemaljskim moćima, a da nisu samo zaslužne talenat i vredno treniranje. Njegova majka Dijana je rekla jednom prilikom da kad je Novak igrao protiv Federera na Vimbldonu 2019. godine, da je većina navijača navijala za Švajcaraca, dok je njenog sina spasio Bog! Nole se osećao izabranim, nosio je krst iz Grčke i manastira Hilandara. Da je Đoković sa zapada, verovatno bi potapšao sebe po leđima i to često, a pošto je iz drugog dela Evrope, on se ugleda na božanstva! Mediji u Srbiji potpaljuju njegovo razmišljanje, a njegova majka je predstavljena pseudo-religiozno  kao neko ko je porodila mesiju!" - smatra autor ovog teksta, Adelheid Vulfl.

Vulfl kaže da Novak ništa ne može da uradi po tom pitanju, te ističe primer grada Šabca gde se Novak pojavio na fresci pored Svetog Save.

Preko Đokovića, narod se može osećati kao broj jedan i pored siromaštva: "Kao da teniser može da povede svoj narod ka novom svetlu i nebeskom kraljevstva, a tamo misle da pripadaju."

"U Srbiji postoji mit superiornosti koji je svuda rasprostranjen. U Beogradu smatraju da su još uvek najbolji u svemu, a svi ostali moraju da prihvate njihovu dominaciju!"

Dotakao se potom reči Srđana Đokovića koji je poručio da Federer treba da čuva decu ili da ode na skijanje:

"Pretpostavka da najbolji ima pravo da naređuje drugima nastoji da postoji ideja da nikada ne možeš da pogrešiš i da nemaš greške!"

Osvrnuo se i na "Adria Tour", te se prisetio da je Srđan optužio Bugarina Dimitrova, da je uneo virus u ovaj turnir:  "Naneo je veliku štetu Srbiji i našoj porodici"

"Agresivno defanzivna mehanika otkriva da se Srđan često oseća napadnutim, način života koji je rasprostranjen širom Srbije!"

Ističe kako je Novakova porodica "olupina" koja ga okružuje, dodaje da su se žrtvovali za Novaka i da su stavili pritisak na malog Noleta, te da Dijana često govori o tome, a da je u Srbiji ta priča primljena.

"U Srbiji, ova herojska samo-viktimizacija znači da su druge žrtve zapostavljene, čak iako su doživeže deset puta gore! Tako je i sa Đokovićem. Kada je Novak pokazao novinarima bunker u kojem je proveo dve nedelje kad je bilo NATO bombardovanje koje je eskaliralo zbog rata srpskih vojnika i OVK 1999. godine. To ima patetičan efekat zato što je NATO sprečio teror Miloševićevog režima nad civilima, ali retko postoje samokritični glasovi zbog ovih događaja u Srbiji. Uvek glume žrtve!" - zaključio je novinar "NZZ-a", Adelheid Vulfl.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Komentari (17)

Nes

26.07.2020 18:34

Možete Srbe samo da poljubite u d..e

Branka met

26.07.2020 18:54

Pa, gospodo Švajcarci! Neka vas malo bombarduju bombama sa osiromašenim uranijumom, onako štosa radi, pa da vidimo da li ćete biti patetično. Sram vas bilo! Na grbači pokorene Evrope i opljačkanom narodu tokom drugog svetskog rata gradili ste blagostanje u svoj zemlji i skrivali fašističke zločince. Niste osetili strahote rata pa lupetate za sve pare. Sram vas bilo!

Branka met

26.07.2020 18:54

Pa, gospodo Švajcarci! Neka vas malo bombarduju bombama sa osiromašenim uranijumom, onako štosa radi, pa da vidimo da li ćete biti patetično. Sram vas bilo! Na grbači pokorene Evrope i opljačkanom narodu tokom drugog svetskog rata gradili ste blagostanje u svoj zemlji i skrivali fašističke zločince. Niste osetili strahote rata pa lupetate za sve pare. Sram vas bilo!

mrkela

26.07.2020 19:07

mrs hitlerove podguzne musice

Petarleskovac

26.07.2020 19:43

Neka i vas bombarduje neko i unisti vam sve,pobije vam narod,pa cu vas pitati kako cete da pocnete od nule,sad se silite,ali kako bi Srpski narod rekao sila je do veka,znaci docice kraj i sili

zix

26.07.2020 21:53

Novak jeste najbolji, to zna ceo svet. Tako treba i da ostane.

Gabriel

26.07.2020 23:31

Strašno je kad nemaš narod kome pripadaš, kad nemaš religiju koju poštuješ, kad ne veruješ ni u šta sem u dolar, franak ili euro...Izgleda da ova korona baš jako udara...baš one koji nemaju nikakav osećaj pripadnosti...Zato je Novak još jači, zato pripada hrabrom srpskom narodu i samom sebi...

Bane

27.07.2020 06:37

Nebitno je šta kažu Hitlerovi dupelisci - švajcarci.

vuke

27.07.2020 06:48

Sta drugo ocekivati od nacista, nego da vide trun u tudem, a ne vide balvan u svom oku. Ciji bese Erih fon Deniken ?

Stop Rasizmu

27.07.2020 07:46

Klasican primer frustracije jednog naciste,drugacije ne bih mogao da nazovem ovog novinara.Upravo su nacisti bili oni koji su mislili da su odabrani,pa kad dobiju preko nosa od predstavnika jednog malog naroda,onda laju kao besni psi.Setimo se primera kako je Dzesi Ovens utisao Olimpijski stadion u Berlinu 1936. I na najbolji nacin pokazao toj zloj rasi koliko su superiorni.Tako nesto mogu samo ODABRANI!!!

СРЂАН

27.07.2020 18:15

Ви имате право данас гледате у очи и још да коментаришете врло цинично да "глумимо жртве" доћи ће и вама време(иако то сада делује немогуће)када се будете суочавали са веома тешким тренуцима,а онда се сетите шта сте причали за Србе.Фашисто,ви Швајцарци који идете са псима у цркву,боље би вам било да поради те мало на духовности,а не још да пљујете и то веома иронично по туђој религији и вери.Срам вас било.Ви Швајцарци сте људски изро

Izdajnik

27.07.2020 19:15

Ko prazilukom u vegansku straznjicu...

Naslednik

27.07.2020 19:57

O čemu vi pričate, vas nisu bombardovali, mi smo jedan od najstarijih naroda u svetu, koju vi istoriju imate, vi nemate ni svoj jezik, koristite tuđe jezike, u šta se vi razumete, mi smo dali svetu razne naučnike, književnike, sportiste, umetnike, mi smo narod koji je obeležio istoriju, a ko ste vi? Zemlja koja nikada nije bombardovana, zemlja koja nije nikada osetila bedu, sirotinju. Koja se za ništa nije borila, pa drugima držite predavanje, Novak će da bude najbolji teniser svih vremena.

Brana

27.07.2020 21:51

@Naslednik - Ali su zato čuvari i korisnici najvećeg i najkrvavijeg svetskog otetog blaga u mnogim ratovima.Kako to da su oni uvek neutralni i da ih niko nikada nije dirao nego dok se izvlači krvavo oteto blago iz ratova koji jos traju svi okupatori pravac Svajcarska?Isto vazi i za kriminalce.Obzirom da nisu ratovali na svojo teritoriji od srednjeg veka sta su uspeli da stvore osim raznih sekti,cokolade,satova i britve?Mirnu luku za siptarske teroriste?Mogu oni da imaju sve ali su jadni i bedni.

Цар Душан

27.07.2020 22:42

Лицемјери, Нацисти, Кукавице, Лопови опис Швицарца у пар ријечи. Можете само да му (Нолету) завидите а нама (Србима) да га дудлате !!!

Milan

28.07.2020 07:12

Tako govore oni koji žive od najprljavijeg i najkrvavijeg novca na svetu.

_79_

28.07.2020 08:43

Šta bi dali da su na tvom mestu.. Da te mrze, a da ti se dive...