Rodžer Federer
AP/Joel Auerbach
Rodžer Federer

AP/Mark J Terrill

Rodžer Federer, Foto: AP/Mark J Terrill

Malo je poznata priča o nekada juniorskom teniseru, a sada policajcu, koji je naneo najubedljiviji poraz u životu Rodžeru Federeru.

Federer je neki od setova izgubio rezultatom 6:0 samo četiri puta u profesionalnoj karijeri – tim rezultatom su ga pobeđivali Vins Spadea, Pet Rafter i Bajron Blek. Poslednji put Rodžer je poraz bez osvojenog gema pretrpeo u jednom od najpoznatijih finala u njegovoj karijeri, protiv Rafe Nadala na Rolan Garosu 2008. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Najubedljiviji poraz za Švajcarca je došao avgusta 1991, kada je imao samo 10 godina. Tada dečak iz Bazela je trebalo da nastupi na jednom juniorskom turniru, ali je usled slabog odziva prebačen u kategoriju za starije, gde ga je čekao 13-godišnji Reto Šmidli.

Šmidli je te davne 1991. i dalje sanjao karijeru u profesionalnom tenisu, a samopouzdanje mu je poraslo kada je razbio Federera sa 6:0, i to me samo u prvom, već i u drugom setu.

Rodžer Federer

AP/Joel Auerbach

Rodžer Federer, Foto: AP/Joel Auerbach

Karijere Šmidlija i Federera su od tog trenutka išle različitim tokovima. Rodžer je do sada uspeo da osvoji 20 Grend slemova, dok je Reto policajac.

Kada se pre par godina, u jednom intervjuu, Šmidli prisetio tog meča rekao je da posle tog meča nije mislio da će Federer postati ono što jeste danas, ali je u nedavnom razgovoru za "Tennis Italiano" otkrio i drugu stranu priče.

"On je već tada znao šta treba da radi na teniskom terenu, ali nije imao oruđe da to izvede. Pravio je previše neiznuđenih grešaka i zato sam ga tako lako pobedio, ali je imao jasan plan".

Švajcarac i dalje povremeno sretne Federera i kaže da ga proslavljeni sunarodnik i dan danas prepoznaje.

"Kaže mi 'ćao', ali nikada nismo pričali o tom meču, nije bilo prilike. Ipak, srećan sam što me je prepoznao. Uspeh vam često udari o glavu, ali je on ostao uravnotežen. Nije se promenio", otkrio je Šmidli.