Rafael Nadal
EPA-EFE/DAVE HUNT
Rafael Nadal

EPA-EFE/DAVE HUNT

Rafael Nadal, Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Dopinguje li se Rafael Nadal!

Zvanično - ne!

Ipak, senku sumnje na Španca bacio je Žan-Pjer Verdi, nekadašnji predsednik Anti-doping agencije Francuske.

On je za "Lekip" pričao o periodu 2006-2015. dok je bio na pomenutoj poziciji.

- Kontrolisanje njega je kao zločin protiv visočanstva. Samo su nam tokom 2009. dozvolili da vršimo kontrole iznenada. U Bersiju smo mogli da to uradimo sa sedmoricom igrača: trojicom Francuza, trojicom Nemca i jednim Špancem. Sa Francuzima i Nemcima nismo imali problem, a onda je na red došao Španac. Od prvog trenutka sa doktorom Samirom Mesbahijem, Nadal i njegova okolina bili su veoma neprijateljski nastrojeni. Toni Nadal me vređao na francuskom, jer sam zahtevao kontrolu. Vikao je: "Ovo je skandal" - objasnio je Verdi.

Da li mislite da neko namerno Nadalu gleda kroz prste oko dopinga?

 

O ovoj temi početkom prošle godine je govorio Fric Zorgel, doping stručnjak sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu:

- Anabolički steroidi su klasika u tenisu. Tako da nisam iznenađen. Decenijama pratim dešavanja i imam jasnu sliku svega. Tenis spada među top četiri sporta kada je reč o dopingu, pored zimskih sportova i biciklizma. Rafael Nadal pokazuje znake abnormalnosti. Imam stalnu sumnju. Imajući u vidu sav njegov atleticizam. Takođe, on dolazi iz Španije, zemlje koja nije poznata po tome da adekvatno "prati" svoje heroje - rekao je tada Zorgel.

Hakerska grupa Elegantni medvedi objavila je podatke o olimpijcima iz Rija, na spisku se našlo i Nadalovo ime.

Oni su tvrdili da je Nadal u septembru 2009. dobio dozvolu da nastupa uz korišćenje nedozvoljenog betametazona, dok je od jula do avgusta 2012. godine koristio tetrakostacid.

Davne 2013. je ministarka zdravlja i sporta Francuske Rosalina Bašelo optužila Nadala da je koristio doping, ali da nije uhvaćen, jer je imao "čuvenu povredu" zbog koje nije igrao sedam meseci.

PROČITAJTE JOŠ: