Novak Đoković
Marko Metlaš
Novak Đoković

Marko Metlaš

Novak Đoković, Foto: Marko Metlaš

Ne događa se mnogo puta da neko uspe da zaseni Novaka Đokovića kada je u Beogradu. Odnosno, teško da neko to može da uradi, a da se ne preziva - Đoković.

Udružujemo se za bolje sutra

Činjenica da Nole pred Vimbldon trenira na betonskom terenu umesto na travi („Ako znate gde mogu u Beogradu da treniram na travi, samo mi recite“), poreknula je i priču o budućnosti srpskog tenisa.

- Tenis smo negovali dugogodišnjim konstantnim uspesima, a sada moramo sistemski da postavimo strukturu na državnom nivou. Moramo to da uradimo, jer koliko će trajati uspesi svih nas, to ne znam. Pre nacionalnog centra treba svi da se udružimo, a mi, teniseri, već smo pokrenuli neke inicijative.

Dok je Nole završavao jedan od poslednjih treninga pred put na Vimbldon, sparingujući s Viktorom Troickim, na terenu pored trenirao je njegov sin Stefan. Dobro, nije to baš bio trening, već više dečja igra, ali je i to bilo dovoljno da veliki broj novinara iz Srbije, ali i inostranstva počne da gleda šta to s reketom i lopticom može naslednik najboljeg tenisera sveta. Stefan nije imao tremu od brojnih kamera i foto-reportera.

PROČITAJTE JOŠ:

Kirjos, Đoković

EPA/Julian Smith

Manji pritisak u Londonu

Novak ne krije da je pred Rolan Garos bio pod velikim pritiskom.

- Sada je pritisak manji, iako je uvek najveći onaj koji sami sebi stavite. Pred Pariz je bio prisutan zbog toga što sam mogao da zaokružim sva četiri grend slema i bio sam u dobroj formi. Ali, igrao sam to polufinale dva dana, bio blizu preokreta. I dalje sam zdrav i motivisan da igram na vrhunskom nivou narednih nekoliko godina.

 Naprotiv, smejao se i trčkarao po terenima Akedemije „Tipsarević“. U pauzama prebacivanja loptice preko mreže, Stefan je pronašao način da se osveži uzimajući, kao što to rade profesionalci, po gutalj iz flašice koja mu je stajala na klupi.

Poraz u Parizu preboleo sam za noć

Nole je otkrio i koliko mu je bilo potrebno da preboli poraz u polufinalu Ronal Garosa.

- Jedan dan. Posle jedne noći sam preboleo. A ranije mi je to bilo teže. Život ide dalje, otac sam dvoje dece, a roditeljski život mi je pomogao da taj poraz prebolim brže.

 - Stefan trenutno trenira samo iz razonode, odnosno onoliko koliko mu godi. Ako mu to bude prijalo, ako bude i dalje uživao u tome, ja ću ga, naravno, podržati - ponosno je rekao Novak.

Ali, kao i svaki dobar otac, Novak ne želi da stvori pritisak svom nasledniku.

- Još je rano da pričamo o bilo kakvoj karijeri. On je samo dete od pet godina. Neka uživa - objasnio je Nole.

A Stefan je uživao. Kada je završio trening, sakrio se ispod klupe, gde je pronašao spas od vrelog beogradskog dana. A dok je Nole pričao s medijima, imao je šta da kaže i Trocikom, tatinom partneru za trening. Viktor ga je čvrsto zagrlio i poljubio, dok je Stefan mahao rukom.

Stefan Đoković

Alo/Marko Metlaš

Stefan Đoković, Foto: Alo/Marko Metlaš

Prošle godine Stefan je gledao Noleta na putu do krune na Vimbldonu. I ove će biti u Londonu, a mi se nadamo da će ishod biti isti.

Krijosu sam nudio pomoć

Nik Kirijos, loš momak svetskog tenisa, ne prestaje da proziva Novaka kada god stigne. Noleta te priče ne zanimaju.

- Pre nego što je krenuo da me kritikuje, čak sam mu i ponudio neku vrstu pomoći. Bilo je to pre pet godina na US Openu. Nikada mi se nije obario privatno, nego samo putem medija. Trudim se da svakoga poštujem i u suštini mislim da nije loš momak. A sada pitanje je zašto to priča, da li da privuče pažnju ili nešto drugo.