Novak i Srđan Đoković
Marko Metlaš/Alo!
Novak i Srđan Đoković

Marko Metlaš/Alo!

Novak i Srđan Đoković, Foto: Marko Metlaš/Alo!

Otac najboljeg tenisera sveta je objasnio fenomen "Novak Đoković", otkrio je šta je Mats Vilander rekao pri dolasku u Beograd i da li će srpski teniser dobiti muzej u svom gradu:

"Evo, recite vi meni da li je vreme. Pokušavam već godinu i po da postignem dogovor o tome. Neka ideja je da to bude u centru grada, nadam se da bi se mogla naći zgrada koja bi poslužila za tu namenu. Pre nekoliko meseci u Beogradu je bio Vilander, koji Novaka ne podnosi, ali je rekao da ne može da veruje da je došao u Novakov rodni grad a nigde nema bilborda, reklame, priče o njemu, osim ispred njegovog restorana na Novom Beogradu. Kako na nas da gleda svet kada se prema jednom Novaku, koji se rodio sad i ko zna kada će se i da li će se ikada ponovo roditi u istoriji ovog naroda, ponašamo na taj način" - započeo je Novakov otac.

Osvrnuo se Srđan i na kritike svojih zemljaka koji znaju da veličaju uspeh svoji sunarodnika, ali isti taj uspeh i da minimiziraju!

"To je verovatno neka falinka iz naše prošlosti, neki genetski problem koji vučemo već vekovima. Ljudi se na prvi pogled oduševe nečijim uspehom, ali već na drugi pokazuju podozrenje, zavist, ljubomoru. Razmišljao sam mnogo o tome, o čemu se tu radi, pošto se kao porodica s tim stalno susrećemo. Jedini zaključak do kog sam došao je sledeći: umesto da vaš uspeh i meni bude stimulans da nešto napravim u životu, ja nipodaštavanjem vašeg uspeha pravdam svoj neuspeh. Nemam drugo objašnjenje" - smatra Srđan.

Nadal, Federer i Đoković

EPA-EFE/Madla Hartz

Nadal, Federer i Đoković, Foto: EPA-EFE/Madla Hartz

Zapadni mediji apostrofiraju da iako Novak prestigne  Nadala i Federera po broju osvojenih Grend slemova, da Srbin neće biti najbolji igrač svih vremena, jer, kako tvrde, ne ume sportski da podnese poraz...

"Pa to što pričaju je prosto neverovatno! Niko nikada u istoriji sporta, ne samo tenisa, nije podnosio poraze kao što ih podnosi Novak. Kad izgubi, on dođe kod protivnika, pozdravi se, poljubi ga, i kaže: "Bravo, majstore, bio si bolji od mene." I nijedne godine nije dobio nagradu za fer-plej, svaki put je uruče Federeru. A dovoljno je samo uporediti kako se on ponaša kada gubi, a kako Novak".

Uvek su Englezi među najbučnijima:

"Ne bih da ulazim u to, ali verovatno to vuče korene iz naše prošlosti, iz političkih i drugih odnosa. Novak jednostavno ne daje ni jedan jedini razlog da ga ne volite. Uljudan je, fin, kulturan, obrazovan, svima se obrati na jeziku domaćina, obožavan je svuda u svetu, sem u tom anglosaksonskom. Ali ovaj sport su oni izmislili. I sad tamo neki momak iz siromašne, male zemlje, pripadnik naroda koji je deo stare evropske civilizacije i nema čega da se stidi, već 15 godina im pokazuje da to nije samo njihov sport, nego i naš i celog sveta" - rekao je Srđan Đoković koji dodaje da njegov sin ima veliku bazu navijača:

"Naravno. Ali, s druge strane, Novaka šest sedmina sveta obožava, njegova popularnost je ogromna u Kini, Japanu, Indiji, Rusiji, Južnoj Americi..."

Đokovići

ALO! Marko Metlas

Đokovići, Foto: ALO! Marko Metlas

Sam Novak je nedavno ispričao scenu iz detinjstva kada je Srđan na sto stavio novčanicu od 10 maraka, to je uticalo na njega da postane sportista i čovek kakav je danas:

"On dugo nije znao u kakvoj se užasnoj finansijskoj situaciji kao porodica nalazimo. Borili smo se 15 godina da pokrijemo ogromne troškove, koji su bili mnogo veći od naših prihoda. Patili smo svi, naročito njegova braća i mi, kao roditelji. Na kraju se sve isplatilo. A Novak nije imao pojma do 17. godine, a onda mu je rečeno sve. Ko zna kako bi se ponašao da je to znao kad je bio mali, možda bi imao pritisak u glavi, možda ne bi mogao da na pravi način sve to iznese. S druge strane, to mu je verovatno pomoglo da ostane, što bi narod rekao, normalan čovek. Kakav je bio, takav je i dan-danas. Nikada nikoga ne odbije za autogram, slikanje, lepu reč..."

Zbog silnih obaveza Novaka, ne viđa često unuke Stefana i Taru:

 

Komentari (2)

Slavica

17.02.2020 08:49

Apsolutno se slazem s recima Srdjana Djokovica.Nas narod ne voli kada je neko dobar u svojoj profesiji i svoj neuspeh leci omalovazavanjem uspeha naseg nikada boljeg tenisera.Svaka cast i hvala za sve radosti koje nam je Novak podario.Mozemo da ga volimo ili ne volimo ali njegove uspehe i trofeje ne mozemo osporiti.Nastavi Novace jace i zesce neka dusmani puknu od muke

naijiskrenije

20.02.2020 16:25

Novak je najantipatičniji teniser na Turu ,pa mu ne mogu ni sjajni rezultati pomoći da publici bude somiljen.Publika širom svijeta je odavno prepoznala Novakovo providno ulizivanje svim i svakom , neiskrene komplimente koje upućuje rivalima,odvratni su joj njegovo ponašanja na terenu kada gubi i kada pobjeđuje i koliko god ga njegov otac gotivio ,on će zauvijek ostati neomiljen teniser i zauvijek će biti u Federerovoj sjenci.