Slomljeni reket
Profimedia
Slomljeni reket

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Hejdi Blejk je ime novinarke američkog BazFida koji je u saradnji sa BBC-jem uzdrmala svet tenisa objavom kako poseduje dokaze o nameštanju mečeva na najvišem nivou svetskog tenisa.

Njeno ime postalo je globalno poznato kada je pisala o korupciji u FIFA, odnosno neregularnom načinu na koji je Katar dobio domaćinstvo Svetskog prvenstva 2022. godine.

Blejk su pitali kako je uspela da razotkrije skandal: "Matematika nam je pomogla da razotkrijemo skandal i utvrdimo nameštanja. Algoritam je jak saveznik novinara i pomoću njega možemo otkriti mnogo veće uplate na pobedu ili poraze u određenim mečevima".

Oni su naveli kako je 16 tenisera/teniserki iz TOP 50 u poslednjih 10 godina bilo umešano u nameštanje mečeva.

U vreme dok nadležni organi istražuju nameštaljke u svetu tenisa, neki teniseri su dobili ozbiljne pretnje preko SMS-ova i društvenih mreža od kladioničara koji su izgubili novac na njihovim mečevima.

 

Marka je prenela iskustva dvojice španskih tenisera Nikolasa Almagra i Roberta Aguta.

"Pazi kad izlaziš iz kuće. Čekaću te da te obesim o drvo. Takva mi je poruka došla kada sam izgubio od Dimitrova iako sam vodio. Prijavio sam sve policiji ali se i dalje osvrćem oko sebe", rekao je Aguta.

"Rekli su mi da će mi polomiti noge. Ja želim da pobeđujem jer tako zarađujem hleb za porodicu. Zabranite klađenje u tenisu", izjavio je Almagro.

Dok se ne saznaju imena tenisera koji su nameštali, niko nije bezbedan.

KAKO SE NAMEŠTALO

Nameštanje rezultata kako u tenisu tako i u drugim sportovima postalo je svakodnevica.I najbolji igrači u svojim profesijama su u nekim trenucima svoje karijere uprljali ruke.

To je tvrdnja jednog bivšeg tenisera iz Južne Amerike sa kojim je razgovarao BBC, ali koji je hteo ostati anoniman.

Po njegovom informacijama klađenje kontrolišu "tri velike grupe", i sve transakcije prema igračima vrše se u gotovini, bez posredstva banke.

Teniserima smetaju kladionice na AO

Jedan od sponzora Australijen Opena je i kladionica Vilijem Hil, čije se reklame nalaze na terenima dok se igraju mečevi.

Australijen open je dobio sponzorskog partnera u najgorem mogućem trenutku.

"Sve to ružno izgleda, smeta mi partnerstvo između kladionice i turnira", rekao je Endi Marej pre nekolko godina.

"Nameštanje na Turu je neka vrsta javne tajne, o kojoj se ne sme govoriti. Vidimo je, ali se pretvaramo da ništa ne znamo", rekao je izvor BBC-a.

"Svaka od tri grupe ima svoje ljude koji prilaze igračima, imaju svoje račune, oko 50 ili 60 računa, na koje polažu manje količine novca, ali kada sve to spojimo zarada je ogromna", dodao je.

Jedan igrač koji je pre tri godine odigrao nekoliko mečeva na Turu, a sada se bavi trenerskim poslom kaže da se "dobro zna ko pušta mečeve", jer je lako prepoznao suparnike koji "namerno promašuju ili reterniraju u sredinu".

"Igrači su međusobno komunicirali i razmenjivali suptilne komentare koji su indicirali da je meč namešten. Da se dogovaraju rezultati, postalo mi je jasno kada mi je jedan od njih otkrio rezultate sledeća dva turnira. I to ne bilo kakva turnira, nego Mastersa, tamo gde su igrali najbolji igrači. Tačno mi je rekao ko će da pobedi i na koji način. Nakon što se sve dešavalo kako je predvideo, jednostavno nisam mogao da verujem. Kada vidiš kako jedan igrač sa lakoćom pobeđuje, a onda promašuje apsolutno sve, jednostavno ne možeš verovati", ispričao je bivši teniser.

Misteriozni Južnoamerikanac dodao je i da je organizacija za očuvanje integriteta tenisa (Tennis Integrity Unit, skraćeno TIU) dobro obaveštena o kriminalu, ali da ga "ne želi zaustaviti".

BBC-jevi novinari ističu da su kasnije u više navrata pokušali ponovo da stupe u kontakt sa misterioznim izvorom, da im objasni koliko se može zaraditi od nameštanja, ali on se više nije javljao na telefon.