Rodžer Federer
AP Adrian Dennis
Federer - Nadal

EPA Nic Bothma

Federer - Nadal, Foto: EPA Nic Bothma

* Đoković je u polufinalu savladao Roberta Bautistu Aguta sa 3:1

* Federer je osam puta do sada osvajao Vimbldon

* Nedeljni okršaj u finalu biće ukupno 48. međusobni meč Đokovića i Federera u karijeri

Rodžer Federer drugi je finalista Vimbldona pošto je u polufinalu savladao Rafaela Nadala 3:1 po setovima je bilo 7:6, 1:6, 6:3, 6:4. Prvi set pripao je posle 51 minuta igre Federeru 7:6.

Švajcarski teniser mogao je i ranije da završi set pošto je jedini imao brejk priliku u osmom gemu, ali je nije iskoristio pa je pobednik seta odlučen posle taj - brejka koji je Federer osvojio rezultatom 7:3.

Raspala se Federerova igra u drugom setu. Potpuna dominacija Rafaela Nadala koji je napravio dupli brejk, uzeo pet uzastopnih gemova, i veoma lako sa 6:1 stigao do izjednačenja u setovima. 

Ponovo vodi Rodžer Federer. Treći set odlučen je u četvrtom gemu kada je Švajcarac uspeo da napravi brejk koji je sačuvao do kraja seta.

Imao je Nadal priliku u petom gemu da uzvrati, ali u tome nije uspeo jer je propustio čak tri brejk lopte, pa je Rodžer uspeo da osvoji set 6:3 i stigne na korak od plasmana u finale. 

Jedan brejk bio je dovoljan Federeru da osvoji i četvrti set, a on se dogodio u trećem gemu. 

Švajcarac nije iskoristio priliku da još jednom oduzme servis velikom rivalu i tako završi meč, ali je zato iskoristio petu meč loptu, osvojio četvrti deo igre 6:4 i plasirao se u veliko finale gde će mu rival biti najbolji teniser sveta Novak Đoković koji je u prvom polufinalu bio bolji od Roberta Bautiste Aguta.

BONUS VIDEO: