Novak Đoković
AP
Novak Đoković

EPA

Novaku Đokoviću ne mogu da oproste osvajanje osmog trofeja na Australijan openu, Foto: EPA

Panika zbog koronavirusa, prethodno žal zbog australijskog pakla, neprestani strah od terorizma... I - Novak Đoković! Svet je, kao po naredbi, ujedinjen i oko najboljeg tenisera sveta, ali u napadima na njega.

Gotovo da nema dana od Noletovog osmog osvajanja Australijan opena, a prošla je tek sedmica, da se neko ne javi i ne omalovaži taj Srbinov podvig. Te američki novinar, te britanski ekspert, razni znani i neznani, sad evo i Rod Lejver. Čuveni australijski teniser reče da „su Federer, Nadal i Đoković igrali s drvenim reketima, ne bi mogli da izvedu neke od udaraca koje sada izvode“ i još dodade da vidi „Federera kao najboljeg u ovoj eri“.

Radmilo Armenulić

Alo!/Marko Metlaš

Radmilo Armenulić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

- To vidim kao ljudsku pakost. Ni Englezi, ni Amerikanci, ni druge teniske sile nemaju takvog igrača, pa im dođe kao nekakva kompenzacija kad se obruše na Đokovića. A nisu svesni da je Novak toliko psihički jak da mu to i ne smeta, štaviše, navikao je. Reklo bi da ga to baš tera da dobro igra. U inat svima - kaže za „Alo!“ Radmilo Armenulić, naš teniski stručnjak.

Dokle će to da traje?

- Biće toga još, pošto očekujem da će Novak igrati dobro još dve-tri godine. U tom periodu neće se pojaviti nijedan Englez, ni Amerikanac, niti sportista bilo koje druge nacije koji će moći da ga ugrozi. Štaviše, siguran sam da se u narednih 30 godina neće pojaviti igrači kao što su Đoković, Federer i Nadal.

Rolan Garos je ključan

Armenulić smatra da je predstojeći grend slem može da bude ključan u Novakovom pohodu na Federerov rekord.

- Ukoliko Nadal osvoji Rolan Garos, biće na 20. trofeja, a Đoković bi ako uzme ostala dva u sezoni, došao do 19. U tom slučaju, morali bismo da sačekamo 2021. Nadam se, ipak, da bi ovogodišnji Garos mogao drugačije da se završi - veli bivši selektor naše teniske reprezentacije.

Zašto Đoković smeta svetu, a na Federera gledaju kao na boga?

- Federer je u početku stekao imidž elegantnog i vaspitanog čoveka, pa još iz Švajcarske, a što je, smatram, najvažniji podatak. Da je Đoković iz, primera radi, Holandije, ne bi ga tako napadali. Ovako, kao Srbin, stalno im je na meti. Takođe, mnogima smeta i to što je Novak stvorio kult ličnosti. Ono što on priča o životnim temama slušaju i političari, i glumci, sportisti... Dalje, on je šoumen, zapeva i zaigra, a s druge strane Federer je krut, bez šarma.

Novak Đoković

AP

Novak Đoković, rekorder Australijan opena, Foto: AP

Da li će prestati napadi ako Đoković obori rekord po broju trofeja sa grend slem turnira?

- Potrebno mu je još četiri da bi bio bez konkurencije. Kad to uradi, a verujem da hoće, onda neka pričaju šta im je volja. A zapravo tada neće moći da opovrgnu da je Novak Đoković bez premca. Neće moći najboljeg svih vremena da poistovećuju s raznoraznim glupostima. Jednostavno, to ne ide jedno s drugim - poručuje Armenulić.
„Zavist ljudi pokazuje kako se jadno osećaju“. Potvrda ove davnašnje Senekine izreke stiže i dan-danas. Nažalost.

Komentari (1)

svašta

10.02.2020 12:36

Kakve gluposti ovaj napriča.Interesuje me kako to mrze Novaka ,a ne mrze druge srpske sportiste koji su proglašavani najboljim u svojim sportovima.Nemanja Vidić bio je kapiten Majnčester Junajteda i koliko se zna nijedan Britanac ,niti njegove kolege iz kluba nisu imali ništa protvi njega.Amerikanci obožavaju Dončića i Jokića ,a Srbi su kao i Novak.To znači da ne mrze Novaka zato što je Srbin ,već im je antipatičan zbog nečeg drugog,ato je njegovo ponašanje na terenu.