Novak Đoković
EPA/Sebastien Nogier
Novak Đoković

EPA/Sebastien Nogier

Novak Đoković, Foto: EPA/Sebastien Nogier

- Nisam čuo vest, ne znam tačno o čemu se radi. Moram da vidim. Potencijalno, da mi u tenisu igramo iz nedelje u nedelju bi bilo zanimljivo za publiku, ali ne znam koliko bi bilo za nas. Teniska publika želi svake nedelje najkvalitetnije mečeve. Ja sam otvoren za inovacije u tenisu. ovo je jedan od najpopularnijih sportova u svetu, ali poznato je da smo bili i najkonzervativniji sa promenama. Počeli smo, imali smo "Nekst Gen" finale, određene promene u pravilima, ali očigledno, ne kažem da treba imati baš sve novo. Ipak, osećam da bismo mogli da napravimo određene promene za dobro sporta - rekao je Novak.

Kasnije, kada mu je dodatno pojašnjeno o čemu se radi, Novak je ovako reagovao.

- Moram o svemu da se informišem. Je li to znači da više nema Lige šampiona? Da ne može niko osim tih 20 da se takmiči. Dobro, to je kada se sve uzme u obzir, putanja fudbala u poslednjih 20 godina, sve ide ka tome. Onaj ko ima para, taj kupi tim, posle toga se suzi konkurencija drugim timovima, imaju problem da se takmiče na najvišem nivou što ekonomski znači mnogo pogotovo za naše klubove, Ne mogu da kažem više od ovoga, ali na prvi mah, to mi ne zvuči dobro. Ja volim da se zapravo otvori mogućnost da se više klubova takmiči na njajvišem nivou. Tako želim i u tenisu. To daje draž sportu, to privlači ljubitelje sporta da ga podržavaju, baš zato što omogućava iste prilike za veći broj takmičara ili klubova - rekao je Novak.

Novak je potom napravio paralelu sa tenisom.

- Ja mogu da napravim paralelu sa klupskim tenisom. Kad je u pitanju klupski tenis, mi nikad nismo imali akademije pre ove Jankove. Ja pravim sada svoj format akademije, Janko i ja smo svesni da je to nešto što je sistemski jako bitno za razvoj u Srbiji i regionu. S obzirom da je to nešto novo, jasno je i da mentalitet ovde mora da se promeni. Većina trenera vide jedni druge kao konkureciju, a u akademiji pomažete jedni drugima, pokušavate da oformite zajednički nekog igrača. Mi smo ranije imali jake klubove.. Zašto smo Ana, Jelena, Janko, Ja, Viktor i ostali napravili dobre rezultate? Imali smo jake klubove, Zvezdu, Partizan, Vojvodinu, Niš, imali su svi jaku konkurenciju. Imao si jednako kvalitetne igrače svoje ili malo starije generacije sa kojim si mogao da igraš na život ili smrt. To te je jako pripremalo. Toga danas nema, klupski tenis u Srbiji je umro, ali treba ga oživeti, ali to ne možemo ne samo Janko i ja, moramo da vidimo kako ćemo sa savezom sve adresirati - dodao je Đoković.