Dominik Tim Novak Đoković
EPA/Francis Malasig
Dominik Tim Novak Đoković

EPA/Francis Malasig

Dominik Tim Novak Đoković, Foto: EPA/Francis Malasig

Tim je 2020. godine napokon probio barijeru i osvojio svoj prvi Grend slem. Bilo je to na US openu. Činjenica je da u Njujorku nisu učestvovali Rodžer Federer i Rafael Nadal, dok je Novak Đoković diskvalifikovan, ali prvenac je bio tu i očekivalo se da od tog momenta zaigra sa mnogo više samopouzdanja i da na krilima tog trofeja igra i u ovoj sezoni.

Takođe, igrao je i finale Australijan opena, gde je bio nadomak pobede nad Đokovićem, ali je Novak napravio preokret i slavio u pet setova. Stigao je i do same završnice ATP finala, kada ga je u odlučujećem meču pobedio, tada nezaustavljivi Rus Danil Medvedev.

I sam Austrijanac je isticao da su mu sada na listi prioriteta najveći turniri kao i mesto broj 1. Sve to nagoveštvalo je da bi ove godine mogao da prekine dominaciju "velike trojke", naroičito kada se ima u vidu činjenica da je na poslednnjih sedam mečeva protiv Novaka slavio pet puta.

Međutim, iza sebe ima razočarvajuć početak sezone.

Na ATP kupu ga je "počistio" Italijan Mateo Beretini, da bi mu onda Benoa Per predao pri vođstvu Tima od 6:1.

Zatim je usledio Australijan open, gde se mnogo očekivalo od 27-godišnjeg Austrijanca. Odavno više ne slovi za tenisera koji igra dobro samo na šljaci. Uostalom prve velike titule je osvojio na betonu, pa je spadao u najuži krug favorita u Melburnu.

Ipak, poražen je već u četvrtom kolu od Bugarina Grigora Dimitrova sa ubedljivih 6:4, 6:4, 6:0. Jeste pre toga imao iscrpljuć meč protiv kontroverznog Australijanca Nika Kirjosa, kojeg je savladao sa 3:2, ali igrač koji pretenduje da postane najbolji i da osvaja Grend slemove, jednostavno mora da se izbori sa ovakvim situacijama. Na kraju krajeva, jedan veliki turnir se i ne može osvojiti bez da se ne odigra nekoliko dramatičnih mečeva.

Dominik Tim, Foto: EPA/DeanLewins

Tim protiv Dimitrova nije ličio na sebe, otežano se kretao, mnoge loptice je samo pogledom ispratio, pa je doživeo neočekivan i težak poraz.

Potom je igrao u Dohi. Tu ga je u četvrtfinalu zaustavio Roberto Bautista-Agut. Španac jeste prilično nezgodan rival, ume da isisa energiju protivniku, ali je Tim bio daleko ispod svog uobičajenog nivoa.

Debakl je doživeo u Dubaiju. Na startu ga je deklasirao kvalifikant Lojd Heris - 6:3, 6:4.

Svakako da su ovi rezultati sa kojima momak rođen u Viner Nojštatu nikako ne može da bude zadovoljan. Iapk, renking nije mnogo trpeo, s obzirom da je četvrti reket sveta.

Tako se Tim odlučio na drastičan potez. Već neko vreme ne trenira u želji da se odmori fizički i mentalno tako što će vreme provoditi u prirodi sa svojim psom.

Preskočio je Masters u Majamiju, a neće igrati ni u Monte Karlu.

- Mora da se oporavi i oslobodi mentalno od svega. Mislim da uopšte nije gledao takmičenje u Majamiju. Počeće da trenira tek za nekoliko dana - izjavio je nedavno Timov otac, Volfgang.

Jedno od osnovnih merila kvaliteta je kontinuitet. To je ono što očigledno nedostaje Dominiku Timu, za kojeg se više ne može reći da je pripadnik nove generacije. Nalazi se u najboljim igračkim godinama i, ako već želi da okonča dominaciju Đokovića, Nadala i Federera, neophodno je da iz godine u godinu igra na visokom nivou.

Slični "simptomi" su primetni i kod mlađe garde. Dobar primer je Danil Medvedev, koji je nakon impresivnog završetka prošle sezone i finala AUstralijan opena ove godine, podbacio u nastavku. Jeste osvojio turnir u Marseju, ali je poražen na startu Roterdama od Dušana Lajovića, da bi mu se u četvrtfinalu Majamija isperčio Baustista-Agut. I opet se postavlja pitanje kontinuiteta.

Nesumnjivo da Tim i Medvedev znaju da odigraju fantastičan i bekhend i forhend, da pogode iz (ne)mogućih pozicijia na terenu, baš kao što to rade Novak, Rodžer i Rafael, ali ova trojica to uspevaju konstantno da čine, zbog čega i jesu neprikosnoveni.

Dakle, očito da je problem kod Tima mentalne prirode i da vodi borbu sa samim sobom.

Sada sledi period sezone na šljaci, njegovoj omiljenoj podlozi. Prvi turnir na kojem će učestovati biće ATP turnir u Beogradu, koji počinje 19. aprila.

Možda baš u Srbiji, Tim zablista i povrati samopouzdanje koje mu je ozbiljno uzdrmano.