Borg, Mekinro
AP/Jim Young
Borg, Mekinro

AP/Jim Young

Borg, Mekinro, Foto: AP/Jim Young

Bio je to rivalitet dva apsolutno različita temperamenta. Borg je bio dešnjak i smiren, Mekinro, levoruk, usijane glave i naprasit.

Publika je volela Borga, Mekinro je bio negativac. Mekinro je bio vatra, Borg led, i njihov odnos postao je definicija za rivalstvo u sportu.

Zahvaljujući njima tenis je početkom 80-tih godina doživeo procvat, a njihovi mečevi ostaće upamćeni kao klasici. 

Način na koji su se nosili jedan protiv drugog ostao je više nego upečatljiv svim ljubiteljima tenisa. Rivalstvo je bila tako jako da je pre nekoliko godina snimljen i film po njemu. 

Film “Borg i McEnroe” opisao je sve ono što sport čini tako posebnim. A dueli ova dva tenisera stvarno su bili posebni.

Mekinro je 1980. godine prvi put u dotadašnjoj karijeri došao do finala Vimbldona, gde ga je čekao Borg, koji je igrao za svoju petu uzastopnu titulu na prestižnom turniru u Engleskoj.

Kada je Mekinro izašao na teren, publika mu je zviždala, jer je tokom polufinalnog duela sa Džimijem Konorsom imao žestoku svađu sa sudijom.

Finale Borga i Mekinroa smatra se jednim od najboljih u istoriji tenisa. U četvrtom setu, Borg i Mekinro su igrali taj-brejk koji je trajao čak 20 minuta. Amerikanac je uspeo da spasi čak pet meč-lopti i uspeo je da dobije taj set (18:16). Ali, u petom setu, Borga je poslužio servis i uspeo je da peti put trijumfuje na Vimbldonu.

Koji mesec kasnije, Mekinro se revanširao Borgu u finalu US Openu (takođe se igralo pet setova), a naredne godine, Mekinro je uspeo da se revanšira Šveđaninu i na Vimbldonu i prekine njegov niz od čak 41 uzastopne pobede na tom turniru.

Mekinro je potom pobedio i na US Openu. Borg nikada nije uspeo da osvoji US Open, iako je igrao četiri finala.

Poslednji duel Borga i Mekinroa dogodio se na turniru u Tokiju 1983. godine, kada je Borg pobedio.

O ovom rivlstvu priča se i dan danas... Tenis je i danas vrhunski, ali čini se da je nekada imao više duše, a ova priča upravo je o tim vremenima.

Bonus video: